Svenska Spel har lång väg tillbaka

SPORTBLADET

Så har det då för första gången någonsin hållits ett ”svenskt mästerskap” i poker utan att en vinnare kunnat utses, för att turneringen avbrutits.

I söndags kväll, och med 21 spelare kvar i Svenska Spels statliga online-”SM”, började problemen. Snart fann sig två av deltagarna blockerade från sajten, och kunde inte göra något när deras markerstaplar obönhörligen decimerades. När bara 15 spelare återstod, tvingades Svenska Spel stoppa tävlingen. Då var kaoset ett faktum, när sajten delvis kraschat under trycket av åskådare och spelare.

Under två dygn därefter rådde förvirring, innan Svenska Spel till sist meddelade att de inte kunde återuppta finalen. Ingen vinnare skulle utses, utan återstoden av prispotten skulle fördelas efter markerstaplarnas storlek... i ställningen när 21, inte 15, återstod.

Den efterföljande svekdebatten, när sex utslagna spelare återinsattes, var oundviklig. ”Pokermand” som under den sista timmen spelat heroiskt och gått från 1,2 miljoner i marker till 2,5 rasade plötsligt tillbaka i den officiella chipcounten, vilket kostade honom flera 100 000 kronor. Liknande öden drabbade också andra. Till råga på allt publicerade Svenska Spel först en utbetalningslista där de räknat fel på beloppen, varför de några timmar senare fick korrigera den.

Jag ringde Jeanette Ström, marknadschef på Svenska Spel och som hade sin uppenbart värsta dag någonsin på jobbet men trots det ansträngde sig att vara öppen och vänlig. Blir det någon kompensation till spelarna? Nej, samma regelverk som förbjuder garantiturneringar, frirullar och satelliter till liveturrar på Svenska Spel gör att de inte får lämna ett öre tillbaka utöver återstoden av prispengarna.

Via kontakter får jag också höra att några av de berörda spelarna anser sig ha bemötts ”kallt och arrogant” av bolagets kundservice, som hänvisat till att ”vi har vårt regelverk”.

Konkurrenten Unibet var inte sena att haka på, utan erbjöd i en

de tjugoen drabbade en gratisturre med 100?000 i potten samt tre platser i en kommande storturnering.

Och Boss Media hänvisar till Svenska Spels pressmeddelande och meddelar att arbete inletts för att uppgradera mjukvaran, enligt marknadschefen Mery Blomqvist där.

Nu finns det tack och lov andra sajter – och ett officiellt online-SM i Svenska Pokerförbundets regi har redan spelats, utan problem.

Den inträffade skandalen blixtbelyser dock vilken skrämmande tanke det hade varit att ha staten som ensamleverantör av poker här i Sverige. Och för Svenska Spels räkning handlar det nu om den långa vägen tillbaka för att försöka återupprätta sin goodwill.

Dan Glimne