Veckans pokerteori

SPORTBLADET

Här är en omtalad situation från en stor turnering, där du ska få byta plats med en proffsspelare.

Det är bara du och en ung, okänd spelare kvar på finalbordet, heads-up mot varandra med mörkar på 25K-50K. Före floppen höjer den okände till 100K från knappen, och du tar syn.

Efter floppen med 9-2-6 och två spader checkar du ditt toppar i avsikt att få in en checkhöjning, men din motspelare checkar också. Efter fjärde gatan fyrar du in 300K i potten för att försöka ta kommandot, men nu höjer din unge motspelare till 800K.

Femte gatan har kommit på bordet, hjärtertrean; du checkar eftersom du är osäker på den andres hand, och han ställer genast in med mer än dubbelt så mycket som du har framför dig. Nu är det din tur att tala; vad gör du? Tänk efter och analysera situationen!

”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Denna hand har kallats ”århundradets bluff”. Du har bytt plats med amerikanska proffset Sam Farha, och din unge och hittills okände motspelare är Chris Moneymaker – och självklart är situationen finalbordet i 2003 års VM. Vad Chris har på handen är spK-hj7, och ett missat flushdrag liksom ett missat straightdrag... men tillräckligt med nerver för att våga ställa in hela sin stapel, som är betydligt större än Farhas. Efter lång betänketid vek Farha här ned sitt toppar (som skulle ha vunnit om han synat!) och Moneymakers bluff gick hem. Nå, hade DU vågat syna med bara topparet? Och med vetskapen om att hade ditt toppar inte räckt till, hade alla chanser till VM-titeln varit borta? Moneymakers läsning av situationen i kombination med aggression lönade sig, som synes!