Veckans pokerteori – hämtad från Nordic Masters

SPORTBLADET

I dag ska du få byta plats med mig, under en satellit till Nordic Masters of Poker i måndags på Casino Cosmopol i Stockholm. 120 spelare har startat, 85 är kvar, och 17 stycken kommer att få en biljett till den stora turneringen.

Du sitter i lilla mörken, med en tight image, och mörkarna är 100–200; du har haft det lite motigt, och är nere i cirka 6 000 just nu medan snittstapeln är hårsmånen över 8 000.

På stol 4 sitter en ung spelare med ganska djärv stil, och som på sistone har höjt åtskilliga gånger före floppen. Nu höjer han igen, till 525, och knappen, du och stora mörken tar syn. Efter floppen checkar både du och stora mörken till Stol 4, som betar ut 1050; bara du synar, medan de övriga lägger sig. Nu kommer fjärde gatan på bordet, och det är din tur att tala först. Din motståndare har aningen över snittstapeln. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Så här resonerade jag: Stol 4 kan ha höjt med lite av varje, eftersom han varit inne och rotat i åtskilliga potter; och jag känner mig inte speciellt skrämd av kontinuitetsbeten efter floppen, som ofta är tämligen automatisk här. Den andra sjuan som nu landade på bordet i och med turnkortet representerar däremot ett klassiskt tillfälle att skrämmas, eftersom oddsen är emot att han ska ha A-7 eller 7-7.

Här ställde jag in hela stapeln utan att tveka ett ögonblick, av fyra skäl: (1) för att försätta Stol 4 i en svår situation om han nu har A-Q eller K-Q eller ett överpar som A-A eller K-K som jag ligger under mot; (2) för att inte låta honom stanna kvar billigt i potten om han nu har en hand med A-x eller K-x som kan dra ut mig på rivern; (3) för att inte låta honom dra billigt till en flush eller straight; (4) och för att jag har en tight image som jag nu kan utnyttja, och har spelat handen på ett sätt som gör det fullt tänkbart att jag själv har A-7 eller 7-7.

Skulle han ändå vågat syna här med t.ex. K-K, har jag trots allt ett kåkdrag som teoretisk räddningsplanka. Stol 4 tvekade en halvminut, men kastade sedan sin hand.

I en paus efteråt erkände han att han haft A-J osvidat – och självklart berättade jag i utbyte om min egen hand.