Hur du försvarar dig mot mörkarna – del 5

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

Ett specialfall när det gäller att försvara dig mot misstänkta mörkstölder, är de gånger då du sitter i lilla mörken. Inte bara kommer du att ha sämsta möjliga position efter floppen om du går med nu, utan ditt beslut kompliceras också av att i första rundan återstår stora mörken som ska tala efter dig.

Från lilla mörken kostar det ALLTID något om du vill titta på floppen, även då ingen har höjt i första rundan; detta till skillnad mot stora mörken, där du ibland bara kan knacka ned det utan att det kostar något extra. Skilj dock i lilla mörken noga mellan situationer där (a) ingen ännu har höjt, utan en eller flera före dig bara har synat stora mörken, och där (b) någon före dig har lagt in en höjning!

Ju fler som har talat före dig och bara synat, desto fler händer kan du då gå med på från lilla mörken: pottoddsen blir så attraktiva (7 mot 1!) redan med två som synat att händer som 7-5 off och nästan vilka två kort som helst i samma färg blir spelbara.

Var inte för ivrig

Fortfarande bör du dock undvika händer som J-3 och Q-2 osvidat, där korten inte ”samverkar” på minsta sätt och du därför inte har möjlighet att floppa en straight eller en straightflush, utan ”som bäst” ett tvåpar (chansen är 2,0 procent) eller en kåk (bara 0,09 procent). Med händer som J-3 off bör du vara försiktig om du floppar en triss med det högre av dina kort (chansen är 0,7 procent): du k-a-n då vara uppe mot en annan likadan triss men med bättre sidokort!

Du kan alltså ofta vara tämligen liberal när du från lilla mörken går med i en ohöjd pott mot flera, dock med ett undantag: om du vet att stora mörken är en aggressiv spelare som gärna höjer.

Då ska du ha en betydligt bättre hand för att våga syna inte bara just där, utan även den förväntade höjningen från stora mörken!

Som motvikt måste du vara desto restriktivare efter floppen: utan en MYCKET god träff är det bara att checka och sedan lägga handen, om det blir tung action efter dig. Och har du gått med på en hand som 8-6 i ruter och sätter flushen på floppen, så jubla inte för tidigt: någon annan kan samtidigt ha satt en betydligt högre flush, och vara villig att sälja den till dig för hela din markerstapel.

Mera om spelet i lilla mörken i kommande avsnitt!

FAKTA

Du har precis slagit dig ned i ett live cashgame, no-limit med mörkar på 5/10 dollar. Alla lade sig fram till knappen, som höjde till 30 dollar; lilla mörken slänger korten, och du tar syn. Nu landar floppen på bordet, och du talar först. Det ligger 65 dollar i potten. Du har ingen uppfattning om knappens spelstil, men ni har bägge stora staplar framför er på 800-1000 dollar var. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Bakom höjningen från knappen kan ligga vad som helst, inte minst ett mediokert par eller A-x, eller till och med en ren bluff för att ”trycktesta dig” i och med att du just slagit dig ned vid bordet. Du bör här antingen beta ut i storleksordningen 40-50 dollar, eller checka i avsikt att genast checkhöja om knappen betar ut. I en man-mot-man-situation som den här, föregången av ett tämligen troligt stöldförsök från knappen, måste du vid något tillfälle göra en attack mot potten och se hur det går – och du har ju ett drag till en straight, som trillar in om antingen ett ess eller en nia faller på fjärde eller femte gatan. Inför en bet/checkhöjning från dig kan din motspelare mycket väl fås att lägga just ett mediokert par, A-x, en träff på bara bottenparet eller den där bluffen; synar han har du hyggligt gott om outs; och ett ”move” nu, medan insatserna fortfarande är små i relation till era staplar, gör att du är mindre bunden till potten om din motspelare skjuter tillbaka i sin tur. Skulle du dessutom efter en syn från den andre pricka in stegen på fjärde gatan, har du fått in lite extra marker i god tid; en bet efter turn, på en hotfull bräda som A-Q-J-10, riskerar att inte ge någon utdelning alls.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM