Hur du försvarar dig i mörkarna – del 6

Dan Glimnes pokerteori

SPORTBLADET

I avsnitten om ditt agerande i lilla mörken, ska vi nu granska de fall då det inte bara har synats utan i stället har höjts före dig innan det blir din tur att tala.

Det tål att påminna dig om dina två största problem när du sitter i lilla mörken, nämligen:

du kommer att i de följande satsningsrundorna ha den sämsta möjliga positionen, och

en bluff är svårare att genomdriva ju tidigare position du försöker dig på den ifrån.

Inför en höjning, påminn dig även om vad du vet om höjarens spelstil: tight, chansartad? Mot en chansartad spelare ska du själv också ta aningen fler chanser.

Men med alla dessa faktorer emot dig krävs det alltså som utgångspunkt en mycket god hand, om du ska spela i lilla mörken mot en höjning i första rundan, och som ännu ingen har synat. I en sådan situation, och framförallt när du misstänker att du och stora mörken är utsatt för ett stöldförsök, är det en kontrahöjning – inte en syn – som du främst ska överväga.

Skälet till detta är att du vill driva ut det återstående orosmomentet stora mörken, och tvinga höjaren till ett nytt beslut som kommer att ge dig mera information om hans/hennes hand.

Kontra i stället för att syna

Skulle det ha höjts före dig och en eller två andra synat den höjningen, gäller fortfarande samma scenario: kontrahöj hellre än att syna. Men nu räcker det inte med en mycket god hand, nu måste du helt enkelt ha förstaklassbiljetter för att stanna kvar i potten gentemot alla de handikapp som lilla mörken medför – inklusive att den förste höjaren kan svara med en tredje höjning! Har du inte sådan startkort, så lägg dig.

Minns att dina vinster i poker i mångt och mycket kommer från de misstag som dina motspelare begår. Vet du om att antingen höjaren eller någon av synarna är en som spelar en tämligen misstagsfri poker, så bör du i nästan alla tveksamma fall låta honom eller henne få potten där och då. Det kommer nya givar, och bättre situationer för dig.

Ditt agerande i lilla mörken kan alltså sammanfattas så här: i ohöjda potter, och mot många motspelare, så syna med ett tämligen brett spektrum av händer; men mot en höjning, och speciellt en höjning som synats av någon annan, gäller oftast kontrahöjning med starka händer, eller en läggning i annat fall.

FAKTA

Du sitter i ett cashgame, $2-$4 fixed-limit, med mörkar på en respektive två dollar. Flera spelare inklusive du själv synade i första rundan, och stora mörken knackade ned det (höjde inte). Nu har floppen kommit på bordet, och det är din tur att tala. Det ligger 10 dollar i potten. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Rätt svar: Du bör här, i detta limitparti, beta ut – av flera skäl. Jo, du har bara underkort mot esset, och bara ett drag till en hålstege som trillar in om en 8:a träffar; men vad du främst vill är att driva ut händer som K-J, Q-J och K-10, för att de fruktar det där esset. Håll i minnet att ju färre motspelare du har, desto större är din chans att vinna potten på slutet! Skulle i stället för en 8:a nu en 10:a eller en 9:a hamna på bordet vill du på samma sätt maximera dina chanser att vinna potten, vilket kräver att du här skär ned på motståndet och försöker hindra andra från att ha glädje av att en K, Q eller J faller på fjärde eller femte gatan. Skulle ingen annan ha ett ess, finns möjligheten att du vinner potten direkt. Skulle du vara uppe mot ett ess med ett dåligt sidokort, kan din resoluta bet få den andre att bara våga syna dig – och du har då fortfarande vinstutvägar, inklusive en 8:a. I denna situation vill du dels maximera din chans att vinna potten, dels göra den så stor som möjligt inför de gånger då du vinner den... så beta resolut ut här.

Dan Glimne