Kolla in de miljonstinna pokersåporna

SPORTBLADET

Utvecklingen går fort. Under det senaste årtiondet har nätpoker morfat från kuriositet till en miljarddollarbusiness driven av börsnoterade företag. Och spelets skickligaste utövare har förvandlats från otydliga skuggor i lagens utkanter till autografskrivande ”gambling class heroes”.

Och vi har fått se en sak till: poker kopplat till nya spinoffprodukter när det gäller underhållning, eller till och med som huvudattraktion.

I augusti hölls i London, på Leicester Square, ”Poker in the Park”-festivalen för tredje året i rad. Tusentals människor kom för att spela, lyssna på föredrag, köpa utrustning och litteratur, och träffa kända namn som Peter Eastgate och James Gold. Ett antal företag, som Unibet, PKR och Littlewoods, var också på plats och bidrog med olika programpunkter.

Denna Europas största pokerfestival får nu i helgen en – lite blygsammare men ändå – efterföljare i danska Helsingör: det är Ladbrokes som inte bara erbjuder poker utan också bland annat ett cocktailparty, turneringar i backgammon och beachvolleyboll, och en kombinerad golf-/pokertävling.

Succén för en rik flora av renodlade, tv-sända turneringar som World Poker Tour har också lett till att produktionsbolagen sett sig om efter andra pokerbaserade koncept. Nu i augusti var det premiär på amerikanska NBC för ”Face the Ace”, dit man kunde kvalificera sig via frirullar och intervjuer. Väl i själva showen, som filmats i Las Vegas, får varje utmanare välja bland fyra dörrar (märkta med ess), och så spela heads-up mot det proffs från Full Tilt-stallet som väntar där bakom. Efter eventuellt vunnen match kan utmanaren välja att ta prissumman och gå, eller riskera den mot ännu ett pokeress; tre vunna matcher i rad ger en miljon dollar.

Amerikanska TV-kanalen G4 har satsat på realityshowen ”2 Months, 2 Million Dollars” i tio halvtimmesavsnitt, där fyra kända onlinespelare bor i ett hus under två månader och försöker vinna ihop två miljoner dollar på två månader genom riktigt höglimitspel. Givetvis finns det extrainslag i form av besök från Playboymodeller, och olika straff för den i kvartetten som det just då går sämst för.

Den showen har i sin tur inspirerat kommande brittiska ”Rounders House” på Channel 4, som börjar spelas in i Las Vegas nu i november.

Där kommer 16 personer som kvalat in via olika satelliter att bo tillsammans, tränas av ett antal pokerproffs, och spela och vinna pengar av varandra såväl för sig själva som för välgörande ändamål.

Det är intressant att följa pokerns mångfacetterade ”coming of age” i dessa tidevarv. Vilket spelbolag kommer att bli först med att satsa på ett nytt svenskt tv-koncept?

Dan Glimne