VM-finalfeber över hela världen

SPORTBLADET

Inte minst i kortrummen och på kasinona här i London, varifrån jag skriver denna krönika, råder en hel del pokerfeber. Den 7–10 november kommer finalbordet i VM att spelas, och orsaken till att man i brittisk press ger det utrymme är att man har landsmannen James Akenhead med bland finalisterna.

Han har visserligen just nu den kortaste stapeln på bordet, men ändå en hypotetisk vinstchans. Allt kan som bekant hända i detta spel, om man vilket ironiskt brukar säga att ”det är uppfunnet av en sadist för att utövas av masochister”.

Chipleader när finalbordet startar är amerikanen och ”amatörspelaren” Darvin Moon, men namnet nummer 1 när det gäller mediautrymmet har ändå varit proffset Phil Ivey, av förståeliga skäl. Ivey är dessutom, trots att han bara har en sjättedel av Moons markerstapel, inför finalbordet favorit i nätomröstningar världen över; åsikterna varierar från runt 40 procent (en av de vanligare siffrorna) via aningen över 50 procent (Aftonbladets nätomröstning) och ända upp till 78 procent (på wsop.com).

Bra eller dåligt för pokern?

Liksom 2008 har man gjort så att man i juli spelade ned till det var nio deltagare kvar – denna gång av 6494 startande, den tredje största liveturneringen i historien – för att sedan avbryta och återuppta finalbordet i november. Är det bra eller dåligt för poker?

Förra året gick åsikterna höga, och de flesta av proffsen var emot det. Huvudskälet för dem var att de ”amatörer” som till äventyrs nådde finalbordet skulle ges chansen att under de fyra månaderna få hårdträning, och på så vis minska gapet upp till proffsen – men är inte ”kompetensutveckling” av godo även inom poker?

Superstjärnan Ivey

Efter experimentet 2008 är i dag nästan alla positivt inställda. Uppmärksamheten runt både det stundande finalbordet har varit enorm, vilket ju denna krönika är ett bevis för, och finalisternas styrkor, svagheter och vinstchanser har ventilerats på längden och tvären i olika pokermedia. Till skillnad mot 2008 har man nu dessutom inte bara en stjärna, utan rentav en supernova i form av Phil Ivey på finalbordet vilket kommer att garantera extra publicitet. Låt därför ridån gå upp, för 2009 års största pokerdrama.

Och vem vinner? Ivey i all ära, men med tanke på chipläget och en del andra faktorer håller jag nog ändå mera sannolikt Darvin Moon eller Jeff Shulman som vinnare.

Dan Glimne