Låt oss hylla pokeruppfinnarna

SPORTBLADET

VM-finalen har nu spelats färdigt, och liksom förra året blev det en ung, professionell spelare som vann: Joe Cada, som därmed sällar sig till listan över dem inom poker som uppnått en form av evig ära; ”Once a champ, always a champ”. När tusentals spelare på nytt samlas nästa år i Las Vegas, kommer Cadas ansikte att blicka ned mot oss vanliga dödliga från de jättelika porträtt över alla de forna mästarna som är uppsatta på väggarna i tävlingslokalen.

Vad nätpoker samt televiserade turneringar som WSOP-finalen och World Poker Tour betytt för att poker i dag uppfattas som dels ett mainstreamfenomen, dels är omgivet av en inte så liten aura av glamour, kan knappast överskattas.

Under de närmaste två åren efter att min Pokerhandboken kom ut i sin första upplaga 1995, fick jag hundratals telefonsamtal som nästan alla alla ställde samma fråga: var kan jag spela någonstans?

Planet poker först ut

Det fanns ett enormt uppdämt behov av att få uppleva poker, och för alla dem som fantiserade om borden i Las Vegas blev det en revolution när poker i stället smög sig in i folkhemmet via telefonjacket. Första gången i världshistorien som pengar bytte ägare i nätpoker var den 1 jan 1998, i ett parti $3-$6 limit hold’em på sajten Planet Poker.

Nätpoker möjliggjorde dagens gigantiska spelarbas; och med poker på tv fick vi sedan fenomenet ”the gambling class hero”. Vad dessa televiserade turneringar lyckades visa för allmänheten var att finalbordsdeltagarna tvärtemot klichébilden inte bestod av cigarrökande gangsters och korrumperade fackpampar, utan påfallande ofta av välutbildade, framgångsrika och målinriktade personer.

Förtjänar vår respekt

Under närmare ett kvarts århundrade var VM-finalen det enda i pokerväg som visades på tv, via sportkanalen ESPN. Före WSOP-eran existerar visserligen ett antal omtalade möten mellan berömda spelare inom pokerhistorien, men de var i form av regelrätta partier, utan tillstymmelse till den rigida struktur som utmärker en turnering och leder fram till en vinnare inom en viss tidsram.

Det är helt enkelt ett antal uppfinningar, tekniska som strukturella, som lagt grunden till pokerns explosiva utveckling: turneringsformatet som skapades av Ted Thackrey, konceptet nätpoker genom Planet Pokers visionäre grundare Randy Blumer, hålkortskameran som uppfanns av Henry Orenstein, och ett antal andra. En dag som denna, när ekot efter applåderna för den nye pokervärldsmästaren fortfarande kan höras, förtjänar personerna bakom dessa uppfinningar vår respekt och hyllning.

Dan Glimne