Glimne: varning för världsrekordpoker

Läs Glimnes teori

SPORTBLADET

Det kan knappast ha undgått någon att en svensk under nicket ”Isildur1” tidvis har spelat nätpoker för insatser uppe i jonosfären.

Några av potterna har vuxit­ sig så stora att de flera gånger satt nya världsrekord, och de svingar uppåt och nedåt han tagit har som värst handlat om 20-25 miljoner kronor på ett dygn(!). Som jäm­förelse motsvarar det tre gånger så mycket som Nyköpings kommun spenderar inom samma tidsintervall.

Ska inte spekulera

Jag ska här inte spekulera i identiteten hos ”Isildur1” – kanske är det någon av våra storspelare, kanske är det en f.d. hög chef inom ett pokerföretag – utan mera fundera på om det hela gagnar honom själv, och vad du kan lära dig av det.

Historien har i och för sig sett ännu större ­spelare än så. Världsrekordet i pokervinst under en och samma dag är 11,7 miljoner dollar, runt 70 miljoner kronor, satt den 13 maj 2004 av Texasmiljardären Andy Beal under en sittning mot ett gäng USA-proffs som ­slagit ihop sina bankrullar. Och i augusti 1995 vann den australiensiske magnaten Kerry Packer över 150 miljoner kronor på en enda kväll, i blackjack på MGM Grand i Las Vegas.

Har hyllats

”Isildur1” har ömsom hyllats för sitt ­starka spel och ömsom sågats för sin brist på money management, av motspelare och i pokerpress. Men vad är det då som driver denne svensk att gå upp till sådana nivåer, och ta sådana enorma risker?

Kanske är det helt enkelt det klassiska­ begäret efter att bli hyllad som den störste någonsin; att bli ihågkommen för att man åstadkom något ingen dittills uppnått. Men risken finns att ens ryktbarhet i längden blir av ett annat slag, i likhet med gamblern Archie Karas som 1993 på bara ett halvår först vann ihop och sedan spelade bort 200 miljoner kronor. När han efteråt intervjuades i tidningen Las Vegas Sun, var det under rubriken WORLD’S BIGGEST LOSER.

På väg att ta slut

Vad bankrullen hos ”Isildur1” tål vet ­bara han själv; men ett rykte säger att den är på väg att ta slut. Det skadar därför inte att minnas två andra svenska spelare, ”martonas” och ”Slaktarn”, som bägge också inledningsvis vann stort i nätpoker för att sedan gula.

Vad kan du då själv dra för lärdomar av detta? Kanske först och främst att ditt nyårslöfte inför 2010 ska vara att ALLTID spela ­inom din egen ekonomiska räckvidd. Och skulle du någon gång vinna stort, bör större delen av de pengarna investeras klokt i stället för att fresta dig till spel på för höga nivåer; annars kan du bli ännu ett exempel på talesättet ”easy come, easy go”.

För sådan är den iskalla verkligheten för oss alla som spelar: att utan smart money ­management blir du förr eller senare pank. Garanterat.

Dan Glimne