Dan Glimnes pokeranalys

SPORTBLADET

Ännu en gång ska du få byta plats med ett proffs under en stor turnering, och ni är nära pengabubblan. Mörkarna är 1 200-2 400 med en ante på 300. Du sitter i stora mörken, med ingen mindre än Phil Ivey till höger om dig i lilla mörken. Du har dock mer marker än vad Ivey har.

Alla lägger sig fram till knappen, och Ivey – som du vet är aggressiv och gärna blir inblandad i många potter – höjer till 8K. Du vill lägga en fälla för honom, och tar syn i stället för att följa din första instinkt och kontrahöja. Efter floppen betar Ivey ut 15K. Du har position, två överkort och vet om att Ivey mycket väl kan ha tryckt med bara luft på handen, så du tar en fullt resonabel syn. Turn är ruter ess! Ivey betar nu 40K; du ogillar åsynen av tre ruter på brädan men vill inte ge upp potten ännu, så du synar ännu en gång.

Nu kommer riverkortet: ruterkungen! Efter en lång betänketid säger Ivey ”All-in!”, och skjuter fram sina sista 98K. Du har cirka 150K kvar framför dig, och tvekar och tvekar tills Ivey sätter klockan på dig. Nå, vad gör du med bara några sekunder kvar?

Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

FAKTA

RÄTT SVAR:

Den du har bytt plats med denna gång är nyazeeländska proffset Jamil Dia, under turneringen Aussie Millions 2006 (Dia vann samma turnering året innan!). Det är ingen rolig situation: du har visserligen topptvåparet, men det ligger fyra ruter på brädan. Dia resonerade som så att de händer hos motståndaren som passade satsningsmönstret bäst var A-A, K-K, Q-Q med den ena damen i ruter, 2-2 eller möjligen en uddahand som A-2, K-2 eller J-2 – men hur troligt var det att Ivey hade just någon av de händerna?

Och vad betydde det att Ivey satt Dia under klockan – att han ville att Dia skulle lägga sig? Med bara två sekunder kvar synade till sist Dia, och allt Ivey kunde visa upp var spQ-hj7 för en skjutglad bluff på samtliga gator varpå Ivey blev utslagen. Kanske är en djärv syn just här inget att alltid rekommendera amatörspelaren, men spel på elitnivå är som bekant ett kapitel för sig... och Dia slutade ITM som 39:a.

ARTIKELN HANDLAR OM