Dan Glimnes pokeranalys

SPORTBLADET

Här är en situation från 2008 års WCOOP på Pokerstars, närmare bestämt Event nr 5 med hela 10 000 dollar i inköp! Du ska få byta plats med proffset Scott ”dorinvandy” Dorin, när han väl nått finalbordet – mot några av onlinevärldens största namn! Mörkarna är 10K-20K, med en ante på 2K. Under the gun höjer du till 50K, ett standardmove för dig med kopplade kort i färg i den positionen. Bara en annan spelare tar syn, Stol 8/stora mörken. Du är chipleader med cirka 2,3M i marker när given börjar, mot stora mörkens 1,9M. Nu har floppen kommit på bordet, och utan att tveka betar stora mörken ut 72K.

Det är din tur; vad gör du?

Tänk efter och analysera situationen!

”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

FAKTA

RÄTT SVAR:

Så här gick Dorins resonemang: eftersom han och stora mörken spelat mot varandra tidigare visste Dorin att den andre visste att Dorin var kapabel att höja med många slags händer, varför Stol 8 i retur var villig att försvara sin stora mörk med ett brett spektrum av händer: specifikt med alla par, alla ess med sidokort i samma färg, alla kopplade kort i samma färg som 8-9f och 9-10f, och även med alla ”Broadway”-händer (hålkort som kan ingå i den högsta möjliga stegen, 10-J-Q-K-A).

När sedan stora mörken efter floppen betar ut, resonerade Dorin, är det antingen som bluff eller som en värdebet; i detta fall långt sannolikare som en värdebet, eftersom stora mörken knappast räknade med att Dorin skulle lägga sig inför den där utbetningen efter floppen. Värdebetandet från stora mörken baserades därför sannolikast på ett bra drag (till flush eller stege), på en hand innehållande ett par med eller utan floppen, eller möjligen, möjligen på en floppad triss eller straight.

Totala handrangen för stora mörken är dock så bred att Dorin här, med sitt tvåpar, valde att i sin tur höja för att om möjligt extrahera ytterligare värde från situationen. Dorins intressanta resonemang – som speglar hur genomanalyserande ett pokerproffs tänker – mynnade alltså ut i svaret: HÖJ, i detta fall till 240K. (Stora mörken hade A-5 off, och slogs ut när han djärvt nog synade Dorins all-in efter rivern).