Allt fler drabbas av cybertjuvar

SPORTBLADET

Nu har nya cybertjuvar slagit till.

Förra gången var det svenske Mats Rahmn som fick sitt pokerkonto länsat.

Nu har en av Danmarks bästa pokerspelare drabbats av samma öde.

Den danske spelaren, som vi kan kalla Preben , var en flitig besökare på den aktuella nätpokersajten. För att underlätta inloggningen lät han datorn automatiskt komma ihåg lösenordet. Det skulle han inte gjort.

Preben var utomlands när han en kväll fick ett samtal från en god vän som undrade vad han höll på med. Vännen tyckte att det var märkligt att Preben bokstavligen gav bort pengar genom uselt spel. Men Preben spelade inte på nätet just då. Med wienerbrödet i halsen ringde han hem till grannen som sprang över till Prebens hus. Det var släckt överallt utom i ett rum – datorrummet.

Grannen valde dumt nog inte att ringa polisen utan ringde i?stället på dörren. Inbrottstjuven snabbt sprang ut genom bakdörren och försvann. Grannen tog sig in genom den uppbrutna bakdörren och fann datorn uppkopplad med Prebens användarnamn inloggat.

När Preben fick reda på vad som hänt ringde han sajten och ändrade sina inloggningsuppgifter. Skadan var dock redan skedd. Tjuven hade suttit vid ett av de dyraste borden och spelat bort 80?000 euro.

Alla spärrar sattes ur spel

Sättet som skurkarna använde sig av för att komma över pengarna var så kallad chipsdumpning. Det innebär att man genom medvetet oskickligt spel transfererar pengar till kompisar eller rättare sagt kumpaner. Stora och seriösa sajter har självklart säkerhetssytem som upptäcker när det här sker, men i Prebens fall lyckades tjuvarna kringgå alla spärrar genom att använda sällsynt sofistikerade och lömska metoder.

Det finns en huvudmisstänkt gärningsman. Polisen har siktat in sig på en löst bekant till Preben som vid ett tillfälle sett den automatiska inloggningen. Den nu misstänkte är dessutom väl bekant med de som ”vann” pengarna. Polisutredningen pågår och jag hoppas verkligen att alla skyldiga åker fast.

Dra nu lärdom av det som hänt. Nästa gång kan det vara du som drabbas.

Använd aldrig automatisk inloggning.

Skydda alltid ditt lösenord. Om du spelar för pengar ska du naturligtvis memorera lösenordet och inte ha det uppskrivet.

Logga aldrig in med någon hängandes över axeln.

Ha inte alla dina pengar på ett och samma pokerkonto.

Och ring dina vänner om du tycker att de plötsligt spelar riktigt illa. Förmodligen är det bara polaren som är på tilt. Men även då kan det ju vara bra med ett samtal.

Ken Lennaárd är pokerproffs, och chefredaktör för Poker Magazine

ARTIKELN HANDLAR OM