Vi tackar Gud för mr Moneymaker

SPORTBLADET

”God bless Chris Moneymaker.”

Ingen kommer ens i närheten av världsmästaren från 2003 när det gäller betydelse för tillväxten i pokerbranschen de senaste åren.

Moneymaker lyckades med 20 dollar som insats på nätet ta sig hela vägen till seger och evig ära. Han vann 2,5 miljoner dollar. Och vilket namn sedan. Han var för övrigt sponsrad av sin pappas kompis med efternamnet Gambler. Jo, det är sant.

När folk såg Chris intervjuas på tv så tänkte de: ”Om han kan vinna så kan jag vinna”. Han gav inte ett direkt intelligent intryck om man säger så. Plötsligt ville

alla spela poker.

Så usel att man rodnar

Tydligen har Moneymaker blivit en hyfsad spelare, men när han vann var han en jättetomte. Han saknade kunskap om de mest grundläggande strategierna. Jag vet eftersom jag spelade mot honom i en och en halv dag under VM 2003. Han var så usel att man rodnade å hans vägnar. Men han gjorde en sak rätt: han var aggressiv, och tillsammans med tur utgör det en dödlig kombination.

Till en början var jag gnällig och avundsjuk på Moneymaker. Men nu var det länge sedan jag tjurade på honom. Tack vare honom tror varenda amerikan och några till att det är busenkelt att slå oss proffs. Jag inser hur mycket alla vi tjänat på hans

megaklonk.

Rena lynchstämningen

Moneymaker vann några av turneringens största potter med under fem procents vinstchans och tack vare kriminellt dåligt spel slog han ut mycket duktiga spelare. Under finalbordet var det nästan lynchstämning, vilket givetvis är bortklippt ur tv-produktionen. Bra spelare, frustrerade av att ha fått smaka på Moneymakers tur, skrek och hånade killen.

Den ultimata förnedringen fick han av den slutgiltiga tvåan ”Houston Sammy” Farha. Moneymaker erbjöd Farha, som hade hälften så mycket marker, att dela på pengarna och spela om titeln. Farhas moterbjudande svar var att de även skulle slänga in andra priset i potten och att vinnaren skulle ta allt.

När hånet från läktaren var som värst klev Eric Seidel fram till pöbeln. ”Ni fattar ingenting. Om han vinner är det det bästa som hänt poker.” Pöbeln tystnade och Moneymaker vann. Nu är alla glada att han vann och när vi proffs ser ett riktigt uselt spel tittar vi tacksamt upp mot himlen och säger ”God bless Chris Moneymaker”.

Ken Lennaárd är pokerproffs och ordförande i Svenska Pokerförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM