Nätet har skapat en aggresiv armé

SPORTBLADET

Om du ska hålla dig kvar på toppen måste du kämpa för det.

Det är en sanning som verkligen gäller i poker.

Just nu har jag för lite tid för att spela och det gör mig orolig.

Pokervärlden kryllar av unga hungriga spelare som nöter dygnet runt på nätet. Och alla vill spöa mig. Det är bra, det är så jag vill ha det. I Sverige spelar många extra lurigt mot mig. De riskerar gärna alla marker för chansen att slå ut mig. Perfekt, eftersom jag vill ha tuffast möjliga uppladdning inför större uppgifter i utlandet. Men jag måste träna och spela mer, annars blir jag omsprungen. Igen.

Spelet har blivit tuffare

För några år sedan ändrade jag fokus och satsade på cashgame då det var mer lönsamt. När jag någon gång spelade en turnering märkte jag att min strategi fungerade allt sämre och mina taktiska finter började missa målet. En dag var mina gamla beprövade tricks gammeldags och jag blev utspelad.

Spelet har förändrats i grunden. Nätet har skapat en armé av spelare som spelar helt annorlunda. Det går alltid trender och det gäller att vara uppdaterad annars hänger man inte med. Spelet har blivit mycket aggressivare.

När jag började spela var en checkraise på turn alltid en stålhand. Nuförtiden är det nästan troligare att det är ett färgdrag.

I dag är det lönsamt med turneringspoker. Nätet har bidragit till att en massa usla satellitvinnare tar sig till de stora huvudturneringarna. Tv-sända turneringar har skapat stjärnor som fått feta sponsorkontrakt. Förra årets nyårslöfte blev därför att spela mer turneringar.

Succé i Vegas

Som expertkommentator på Kanal 5:s Poker fick jag en snabbkurs i hur den unga svenska eliten spelade. Jag modifierade mitt spel och åkte till Vegas i mars och gjorde succé på WPT-tävlingarna på Bellagio.

Mina resultat i år visar att jag fortfarande håller absolut världsklass. Att några tror annorlunda för att jag inte vinner en EPT-tävling i månaden bryr jag mig inte om.

Däremot bryr jag mig om mitt spel. Och det kunde varit bättre än det varit på slutet. Med en massa bollar i luften är det svårt att fokusera på poker och man måste vara på topp om man ska vinna tävlingar mot världs­eliten. Jag är återigen orolig och därför blir mitt nyårslöfte att försöka lägga lite mer tid på turneringspoker. Orkar inte bli omsprungen av finniga 20-åringar en gång till.

Ken Lennaárd