Leiner – legend av hård granit

SPORTBLADET

En av Sveriges största pokerlegender har gått ur tiden.

Den tvåfaldiga svenska mästaren Bo Leiner från Göteborg avled i veckan efter en längre tids sjukdom.

Jag brukar prata om den gamla skolan. Ingen symboliserar den bättre än Bo. Lite vilda västern, men ändå med stil och klass.

Bo ville alltid ha lugn och ro vid bordet. Visst gillade han att både berätta och lyssna på historier, men spelet kom alltid i första hand. Han såg till att liret alltid flöt på. Och en sådan banal sak som att pengarna var slut var ingen anledning till att sluta spela.

Pardonlös

Om du var otrevlig mot Bo fanns ingen pardon. En gång stod en kille och tjatade om att han ville få en plats vid bordet. I vanliga fall fick han alltid det eftersom han var en torsk. Men vid det här tillfället var det redan ett bra gäng och ingen ville släppa in honom. Torsken fortsatte tjata varpå Bo till sist tröttnade och utbrast på sin klingande göteborgska: ”Dö, du kan lika gärna stoppa dina pengar här...” Han vek upp sin byxficka och nickade mot den: ”?för där kommer de hamna i alla fall.”

En av mina absoluta favoritsysselsättningar är att äta långa middagar med gamla stötar. Jag älskar att lyssna på deras fantastiska historier. Den bästa middagen av alla var under poker-SM i Turkiet 2002. Bo drog sitt livs historia alltmedan solen sakta smälte i Medelhavet.

Tjugo tumörer i hjärnan

Sista gången jag träffade honom var i september under EPT i Barcelona. Han hade tjugo tumörer i hjärnan och läkaren hade gett honom två veckor. Bo hade alltid varit en man av hårdaste granit, en obotlig optimist med ett skrockande och smittande skratt.

Han hade besegrat obotlig cancer en gång tidigare. Men den här gången var han annorlunda. Han skakade på huvudet: ”Det ser inte bra ut, Ken. Jag har nog upplevt min sista jul”.

Han klarade sig lite längre än så. Så sent som för tre veckor sedan var han nere med rullator och tog sig ett lir på Casino Cosmopol.

Ett av hans många smeknamn var Bosse Himmel. Jag förutsätter att resan gick dit. Och om Sankte Per arrangerar homegames sitter han alldeles säkert där nu och drar sina historier.

Bo Leiner blev 65 år.

Ken Lennaárd är pokerproffs och

ordförande i Svenska pokerförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM