Vegas – då ska det simmas med hajar

SPORTBLADET

Charles Darwin snackade om evolutionen, men han hade lika gärna kunnat prata om pokerturneringar.

Det är inte den starkaste av arten som överlever – det gör den som är mest mottaglig för förändringar.

Evolutionen är långsam i början – precis som en pokerturnering. Alla har mycket marker och mörkarna är låga. Efter några miljoner år kravlar en fisk upp på land, skaffar sig ben och börjar andas luft. Andra stannar kvar i havet, men växer till sig, skaffar tänder och börjar mumsa i sig mindre fiskar.

Proffsen anpassar sig till allt

Det finns många olika strategier som fungerar i en pokerturnering. Det gäller att du utvecklar ditt spel efter dina styrkor. Utvärdera din strategi utifrån motståndet och förutsättningarna.

Ta nästa steg i evolutionen:

Äkta proffs är en livsform som kan leva både på land och i havet. Som anpassar sig efter var maten finns för tillfället. En spelare i världsklass kan givetvis flyga också.

Evolutionen går allt snabbare. I dag har vi genmanipulerade tomater och klonade får. Även i pokerturneringar finns det klonade fårskallar. Turneringen lider mot sitt slut, men de vägrar anpassa sitt spel efter de nya förutsättningarna. Varelser av den arten blir utrotade av de höga mörkarna.

Helt annat motstånd än hemma

Att vara en gammelgädda i Sverige räcker inte långt mot hajarna i Las Vegas. Men jag har simmat med hajarna förut och visat att jag räcker till.

Men man ska inte tro man kommer undan med samma spel som hemma i sjön. Motståndarna är av helt annan kaliber och mycket mottagliga för förändringar i din spelstil. Det ligger krokodiler på rad och lurpassar vid varenda vattendrag.

Allt det här vet jag redan och ändå har jag i veckan sprungit runt som en tallefjant och höjt med knekt-åtta i klöver. Jag är grymt besviken på mig själv. Jag har jag spelat för många händer och då spelar det ingen roll hur bra jag är efter floppen. Det är svårt att vinna revolverduell efter revolverduell med en ärtbössa.

Här har man tid att vänta

25 000 dollar kostar det att simma med hajarna i WPT-finalen. Hela världseliten är på plats och finalen går på måndag. I en femdagars turnering har man tid att vänta.

Det kommer ta lång tid innan den här lilla fisken kravlar upp på land.

Ken Lennaárd är pokerproffs och

ordförande i Svenska pokerförbundet