Polisen förstörde tomtekongressen

SPORTBLADET

Det var stor tomtekongress i Grebbestad i helgen. 700 av Sveriges dummaste pokerspelare hade samlats för en pokerturnering.

Inte helt oväntat kom polisen och förstörde festen.

Arrangören hade slagit på stora mediatrumman. Det fanns information om priser, avgifter och struktur på alla pokerforum. Det var kändisar i tidningarna och reklam i lokalradion. Sett till antalet deltagare handlade det om Europas största landbaserade turnering någonsin. Att då inbilla sig att det inte skulle bli polisrazzia är så naivt att man rodnar.

Pekar finger

Ett spelbolag sponsrade arrangören med bord, marker och kortlekar. Dessutom betalade många sin anmälningsavgift hos spelbolaget, där också eventuell vinst kunde utbetalas.

Nu i efterhand väljer bolaget att helt lägga över ansvaret på arrangören med hänvisning till att de förutsatt att arrangören höll sig till lagen.

Arrangören pekar finger åt andra hållet. Han påstår att han bara fungerat som en kontaktlänk mellan spelarna och spelbolaget. Den osmakliga självbevarelsedriften kommer knappast att rädda honom från fängelse på mellan sex månader och fyra år för grovt dobbleri.

Jag har tidigare skrivit om hur hopplös lagen är, men bara för att man inte gillar lagen kan man inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som den inte finns.

Lagen suger

Upprörda röster menar att polisen ska strunta i detta lagbrott, eftersom lagen suger. Vidare menar de att det borde vara fritt fram eftersom tingsrätten i Halmstad för några veckor sedan friade en annan arrangör. Sådana uttalanden visar bara på dålig kunskap om det juridiska systemet. Så länge det finns högre dömande instanser saknar domen prejudicerande värde – eller på ren svenska: Domen betyder ingenting.

I Halmstad lyckades arrangören övertyga domstolen att den beslagtagna alkoholen, tio liter sprit och 24 liter öl, var för eget bruk och naturligtvis inte till försäljning. Och den bevisade avgiften finansierade bara våfflor med grädde till deltagarna. Den bluffen gick mycket överraskande hem.

I Grebbestad är det synat och klart. Alla markerna ligger i mitten och det ska till en rejäl utdragning om arrangören ska klara sig.

Ken Lennaard

ARTIKELN HANDLAR OM