En mystisk svensk är hetast i pokervärlden

SPORTBLADET

Den spelare som det snackas mest om just nu är svensk.

Han är tjugo år, bor hemma hos mamma och pappa och har vunnit minst två miljoner dollar på poker.

Vi kan kalla honom Alex. Sagan om honom är osannolik, för att inte säga overklig.

För drygt två år sedan började han spela poker på nätet. Han började på den lägsta nivån som fanns. Nu har han vandrat hela vägen till toppen och spelar på de högsta borden.

Han spelar endast Texas Limit, mest heads-up - en spelform som många anser att han är vassast i världen på.

Alex har varit en försiktig general och inte befordrat sig själv för snabbt. Han har gjort allt rätt, gnetat på och gjort sin hemläxa ordenligt.

Besegrade Erik Sagström

På sin väg till toppen har många imponerats av hans spelstyrka. Han ansågs tidigt vara en av de mest lovande, unga nätspelarna. Det var redan innan han tagit sig an de riktigt stora hajarna.

Men så en dag hände något som ändrade allt. I en veckas tid spelade han ovetandes emot sin idol Erik Sagström och vann stort. Erik spelade inte under sitt ordinarie namn, eftersom ingen vill möta honom annars.

När Alex i efterhand fick reda på att han spelat ut sin idol insåg han själv hur bra han var och klev upp i ringen på den högsta nivån. Och slaktade allt motstånd. En okänd kille från Sverige spelade ut amerikanska världsstjärnor på löpande band.

En miljon på två olika bord

Få, eller ingen, vet exakt hur mycket Alex har vunnit. Siffror, gissningar och rena fantasier far runt som vanligt i den skvallervärld som de flesta pokerspelarna lever i.

Helt klart är att han vann hiskeliga summor på bara ett par månader i höstas. Beviset kom en dag när han satt på två olika bord samtidigt med en miljon dollar på varje.

På kort tid har han vunnit ihop en summa som gör honom ekonomiskt oberoende resten av livet. Hur stor chans är det att han inte alls påverkas av det? Noll. Tyvärr talar det mesta för att han kommer att tappa fotfästet. Men jag hoppas att jag har fel.

Vem är då denne Alex? Det är inte många som känner till hans riktiga identitet och så vill han också ha det. Kanske är det den där odågan en trappa upp vars byxor hänger nedanför rumpan?

Ken Lennaárd är pokerproffs och kommentator på Kanal 5