”Kunde ha varit pappa som vann WSOP 2003”

Pokerproffset William Thorsons krönika – varje torsdag

SPORTBLADET

Från drömmarnas stad skriver jag den här veckan. Det börjar med stora steg närma sig WSOP Main Event 2010.

Det finns inget en pokerspelare hellre vill vinna. 2006 var det väldigt nära för min del då jag slutade på trettonde plats. Min pappa var även han väldigt nära 2003 året då pokerboomen kom och året då Chris Moneymaker förändrade pokervärlden för alltid. För pokern var det så klart väldigt bra att Chris Moneymaker vann. Helt plötsligt blev det klart att vem som helst verkligen har chansen att vinna. Chris kvalade in via Pokerstars till Main event för 1 dollar och gick sedan hela vägen och slog till slut ut Sam Farha för att stå som segrare i main event. 2003, när Chris Moneymaker vann, var det 839 spelare som startade i Main Event, men hans segar kom att lavinartat förändra pokern. Folk fick nu upp ögonen för detta fantastiska spel och på bara tre år hade antalet spelar i Main Event ökat från 839 till helt otroliga 8 773 spelare.

Men det kunde lika gärna ha varit min pappa som vann 2003. Han var i ledning med sexton spelare kvar. Men han hade lite otur i den på den tiden största potten i WSOP:s historia och åkte lite senare ut på sextonde plats. Men jag och min far har i alla fall ett rekord i WSOP. Vi är de enda far och son som har varit topp 16 i WSOP Main Event. Det är vi stolta över. Men med lite tur kunde en av oss verkligen ha gått hela vägen.

Hur många som startar i årets WSOP är osäkert. 2006 var ett rekordår med nästan 9 000 spelare men startfältet har inte nått upp till de höjderna sedan dess. Det finns flera anledningar till det och min gissning är att det ändå blir fler spelare än förra året och att startfältet landar på en siffra runt 6 500 till 7 000 spelare. Exakt hur många det blir vet vi den 8 juli då dag1d är avklarad. WSOP har fyra startdagar, alltså fyra stycken dag 1, och den första börjar 5 juli.

Vilka de nio blir som skriver pokerhistoria 2010 och tar sig till finalbordet som spelas i november återstår att se. Men såklart är drömmen att man själv är en bland dem.

William Thorson