Hästhjälte - igen

Cardento ordnade ny svensk medalj - trots allt avelsjobb...

SPORTBLADET

Skimmeln VDL Cardento 933 är att lita på.

På EM i holländska Arnhem blev han hjälte genom att se till att behålla silvermedaljen i sista rundan.

I går i Falsterbo hängde det på honom och Peter Eriksson igen.

Och visst - bronsmedaljen var Sveriges.

Foto: JAN GYLLENSTEN
PÅLITLIG PÅLLE VDL Cardento 933 är en trygg häst när det drar ihop sig till avgörande. I går ordnade skimmeln med Peter Eriksson på ryggen en svensk pallplats i nationshoppningen i Falsterbo.

Malin Bayard, Helena Lundbäck, Jens Fredricson och Peter Eriksson siktade på en toppplacering i nationshoppningen i Falsterbo. Det var bara två veckor sedan svenska landslaget tog hem första mästerskapsmedaljen i hoppning sedan sommar-OS i Los Angeles 1932.

Och nu var förutsättningarna bra med tanke på att det var hemmaplan.

Men irländarna var så pass överlägsna att den sista ryttaren inte ens behövde rida i andra omgången. Landet tog även hem en nationshoppning i Lummen, Belgien i går.

Bronsmedaljör - men inget jubel

Peter Eriksson jublade inte direkt över bronset.

- Trea är väl inte så dumt på sätt och vis. Men jag hade hoppats på att behålla andraplatsen som vi hade efter första omgången, säger han.

Det mesta gick som planerat innan Helena Lundbäck och Utfors Mynta kom in på banan i andra omgången. Nedslagen kom ett efter ett och ekipaget slutade på 16 fel.

- Det var ju väldigt synd, eftersom Mynta har varit säkerheten själv tidigare. Det kändes lite småkört med en topplacering då, så jag var lite halvt motiverad när jag gick in som sista svensk, säger Peter Eriksson.

Men hingsten Cardento stortrivdes på banan. Ända fram till den avslutande trekombinationen var de felfria.

- Det var mellan de sista två hindren som jag fick lite problem. Efter vattengraven och fram till trekombinationen höll jag in honom lite för mycket, så han saktade av nästan helt.

Det gick trögt in i kombinationen och den sista bommen föll. Det var precis vad de hade råd med för att få behålla bronsplatsen.

Jobbar hårt som avelshingst

Därmed var det också färdigtävlat för Cardento just nu. Det blir inget derby eller någon Grand Prix för honom. Han har fullt upp med annat och så behöver vila.

- Han jobbar rätt så flitigt som avelshingst, så han ska hålla på med det ungefär en månad till. Sen får han gå ner i varv och komma i gång i mitten av augusti igen.

Både på EM och i går var det din och Cardentos sista ritt som var avgörande - är det jobbigt att det hänger på er?

- Man försöker att tänka på något annat. Man kan ju inte göra mer än vad man kan. Självklart vill man alltid rida felfritt, men man blir inte hängd om man inte lyckas. Livet går ju vidare. Det är klart att det kan kännas pressande ibland. Då får man ta till sin rutin.

På tal om rutin - saknade du ryttaresset Rolf-Göran Bengtsson i går?

- Ja. Jens Fredricson är ju också jättebra, men det är klart att Rolf-Göran är strået vassare.

Och ni som hade hoppats på mer av Cardento får vänta tills inomhussäsongen drar i gång senare i höst.

Det svenska bronslaget i Falsterbo - och ryttarnas kommentarer

Sofie Sjöstedt