Första svenska derbysegern på sju år

Lisen Bratt Fredricson: Allt stämde i dag

SPORTBLADET

FALSTERBO

Wulschner, Sloothaak och Whitaker var alla ute efter segern och derbybonusen i Falsterbos hoppderby.

Men de blev snuvade på allt av Lisen Bratt Fredricson som tog första svenska segern på sju år.

Foto: Ulf Höjer
Lisen Bratt Fredricson slog till och vann en historisk seger i Falsterbo.

Senast en kvinna vann i Falsterbo var 1972 och senaste svenska segern stod Rolf-Göran Bengtsson 1994.

Lisen Bratt Fredricson var en av bara två felfria av de 33 startande ekipagen över 19 hinder på den 1 200 meter långa banan. I omhoppningen satsade hon allt och var hela tre sekunder före Tysklands Markus Renzel.

- Segern känns förstås fantastisk. Jag var så koncentrerad att jag fick en fruktansvärd migrän efter första rundan, men nu har den släppt, sade 25-åriga Bratt Fredricson.

Lång väntan på felfri

Att hon satt på Graal kändes också speciellt, valacken var bara fem år när hon köpte den och har utvecklats över förväntan under de sju år de tävlat tillsammans.

För två år sedan var ekipaget derbytrea i Falsterbo.

- Men i år var banan mycket svårare tekniskt och hindren var högre. Egentligen är derbybanor inte alls Graals specialitet, han tycker det är lite obehagligt med naturhinder.

- Men allt stämde i dag, den plan jag lade upp när jag gick banan höll rakt igenom och alla anridningar blev perfekta, sade Lisen Bratt Fredricson som var med i OS i Sydney på Casanova.

Falsterbopubliken fick vänta i sjutton ritter innan Markus Renzel kunde rida i mål som första felfria ryttare. Bommarna föll, ryttare ramlade av, ekipage vägrade ut sig.

750 000 i bonus

Efter Bratt Ericsons ritt väntade Holger Wulschner och Franke Sloothaak, Tyskland, och Storbritanniens John Whitaker som var de som kunde rida hem den särskilda derbybonusen på 750 000 kronor.

Alla hade de segrar eller placeringar bland de tre främsta i säsongens övriga derbyklasser. En seger i Falsterbo skulle lösa ut bonusen.

Sloothaak var närmast med bara en rivning. För bonuschansens skull hade tyskarna till och med gjort sig besväret att flyga till Falsterbo med privatplan direkt från de pågående tyska hoppmästerskapen.

Lisen hade inga derbyplaceringar i bagaget och fick i dag nöja sig med 100 000 kronor i prispengar. Men i och med lördagens seger har hon bonuschansen i Hickstead i augusti, och visst åker hon om hon får en inbjudan.

- När det handlar om 750 000 kronor måste jag i alla fall försöka.

Peder Fredricson på Four Roses och Maria Gretzer på Zixten hade bara en rivning vardera och slutade sjua respektive åtta.

Britt Ledberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM