Lisen Bratt prisad av prinsessan Madeleine

SPORTBLADET

GÄVLE

Hoppryttaren Lisen Bratt-Fredricson är vald till "Årets guldryttare".

Utmärkelsen, som hon fick med motiveringen "ett föredöme för svensk ridsport", överräcktes av prinsessan Madeleine inför storpublik i Gävle.

- Prinsessan rider själv och hon förstår vilken fantastisk uppmuntran en sådan här utmärkelse ger. Jag känner mig väldigt hedrad, sade Lisen Bratt.

Foto: Peter Kjellerås
Lisen Bratt.

Lisen Bratt-Fredricson har medvind som aldrig förr.

För en vecka sedan vann hon Svenskt Hoppderby i Falsterbo. På måndagen fick hon ta emot den nya utmärkelsen "Årets guldryttare" inför 5 000 åskådare på "Hästivalen" i Gävle. Prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, överräckte personligen det fina priset som instiftades i samband med prinsessans 18-årsdag förra året.

- Lisen får priset för sina fina framgångar på tävlingsbanorna, men också därför att hon är ett verkligt föredöme för svensk ridsport, förklarade Åke Brännerud, Gävle Ridsportförbund, som ingått i den jury som utsett pristagarna.

Lisen Bratt-Fredricsson var mycket glad över uppmärksamheten.

- Jätteroligt att få en sådan fin utmärkelse. För det mesta handlar det om tävlingar för min del, men jag har försökt engagera mig för ungdomar och ridskolor också. I dag det känns det som om jag fått ett erkännande för det, sade hon.

Ponnypris

Prinsessan Madeleine delade samtidigt ut det första stipendiet ur sin egen stipendiefond, som skall gå till en lokal ponnyryttare. 19-åriga Patricia Lüdke, från Högbo Ridklubb, fick tillsammans med sin tränare Molly Hedqvist diplom och 12 500 kronor var.

- De går direkt till sparbössan, min ponnykarriär är slut och jag planerar att köpa en dressyrhäst, sa Patricia.

Drottning Silvia fanns på plats för att ledsaga sin dotter på det första officiella uppdraget.

TT