Malin - den svenska modellen

Här är Baryards nya stil inför världscupfinalen

1 av 4 | Foto: H&M
bilden av Baryard Malin Baryard har varit svensk ridsports affischnamn i flera år. Nu ska hon också pryda affischerna för en av landets klädjättar. ”Det kändes lite ovant, men var samtidigt jätteroligt att ta bilderna. Jag jobbade med riktiga proffs, säger Malin.
SPORTBLADET

Det sägs att ryttare går omkring i ridkläder från morgon till kväll, dag efter dag, år efter år.

Den bilden är inte helt sann – till skillnad från de här.

Inför den stora världscupfinalen i Leipzig visar Malin Baryard upp sitt rätta jag.

– Jag älskar kläder, men är inte helt van vid modelljobb, säger 27-åringen och skrattar.

Den nya bildkollektionen eller resultaten från den snart avslutade inomhussäsongen – Malin Baryard är helnöjd med båda delar.

Men frågan är om hon inte var mer nervös när hon stod framför kameran än vad hon blir när hon sadlar Butterfly Flip i Leipzig.

– Det kändes lite ovant, men var samtidigt jätteroligt att ta bilderna. Jag jobbade med riktiga proffs, säger Malin Baryard.

Så nu tar du steget och blir en av H&M:s modeller för underkläder?

– Nä, där platsar jag nog inte. Bilderna är i första hand till alla mina fans. Jag får väldigt mycket idolbrev. Jag tycker att det är jättekul med kläder och har precis varit och plockat till mig sådant som jag ska ha med till Tyskland. Eftersom jag ofta går i ridkläder är det roligt att klä upp sig till fest.

Drömmer om att bli drottning

Malin Baryard drömmer om att bli drottning på segerbanketten på söndag. Det är en motiverad dröm.

Hon är en ung, söt tjej som har lyckats slå sig in i ridsportens gubbvälde.

Har du mötts av några fördomar under resan?

– Nä, faktiskt inte. Förmodligen är det tack vare John och min respektlöshet, säger hon.

John bär efternamnet Whitaker och är en legendar i branschen. Under två och ett halvt år jobbade Malin Baryard på engelsmannens gård i Yorkshire. Det var egentligen där allt började. Inför en internationell tävling i Hamburg 1995 ringde John Whitaker till arrangörerna och fixade en inbjudan åt sin svenska lärling.

– Jag vann den ena klassen och John var väldigt stolt. Det var ju ändå han som hade ringt till tävlingsledningen och sagt att han ville ta med sig en ung tjej, minns Malin Baryard.

Dags för tredje världscupfinalen

Resten är svensk ridsporthistoria. Malin Baryard är bara 27 år men redan en av de största svenska ryttarna genom tiderna. Hon vann den stora världscuptävlingen i Genève förra året, ingick i det svenska silverlaget i EM, har radat upp topplaceringar i internationella tävlingar och ska nu starta i sin tredje världscupfinal.

Sedan starten 1979 är det bara tre tjejer som har vunnit finalen. Kan du bli den fjärde?

– Ja, självklart. Världens bästa ryttare är samlade och alla vill vinna, men det är inte omöjligt. Det är bara att titta på resultaten under världscupsäsongen. Hästen har varit i toppform i ett år.

När insåg du att du kunde nå världseliten?

– Det har jag nog inte insett än. Jag har svårt att placera mig själv i den här ligan. När jag var yngre var det en så stor dröm att den kändes ouppnåelig.

Följer din nya pojkvän, Henrik Johnson, med till Leipzig?

– Han kanske dyker upp och det skulle vara roligt, men som tävlingsryttare blir jag inte påverkad av omgivningen. Jag är väldigt stark psykiskt och brukar vara bäst när det gäller.

Bor utanför Norrköping

Stefan Holm