Tävling - då vågar mamma inte titta

Oväntad seger för nya hopptalangen: Jag är en fighter och vill vara bäst

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Ann-Sofie Oscarsson Munck är en av svensk ridsports största talanger. I går visade hon varför. 21-åringen vann H M Drottningens pokal och nu satsar hon allt på att nå landslaget och OS.
SPORTBLADET

Mamma Eva Carin Oscarsson har ridit i OS.

Men när dottern tävlar vill hon inte titta.

- Hon tror att jag ska slå ihjäl mig, säger Ann-Sofie Oscarsson Munck, en av landets lovande unga ryttare.

Ann-Sofie Oscarsson Munck, 21, vann H M Drottningens pokal, en prestigefylld tävling bland de svenska hoppryttarinnorna. När hon satt på hästryggen, på väg in till prisutdelningen, ringde hon mamma Eva Carin.

- Hon grät och jag grät, då ångrade hon att hon inte var här, berättar Ann-Sofie.

- Hon är nästan aldrig med, hon är så fruktansvärt nervös så att även om hon är med står hon med händerna för öronen bakom något hus. Hon tror att jag ska ramla av och slå mig.

Vill rida i OS

Eva Carin och det svenska dressyrlaget nådde 1992 en fjärdeplats i OS, hennes sista stora tävling. Dottern väljer att gå en annan väg.

Men målet är det samma.

Att rida för Sverige i ett OS.

- Jag vill rida OS, när vet jag inte. Det är mycket tillfälligheter, men dit ska jag. Jag hoppas att jag kan fortsätta att utvecklas för att inom en snar framtid kämpa mig in i landslaget, säger Ann-Sofie Oscarsson.

- Jag är en fighter och vill vara bäst. När jag inser att jag inte är bäst så kommer jag att sluta för att testa något annat och bli bäst i det.

Men dressyr lär det inte bli.

- Mamma kämpar för det, hon är så orolig för att jag ska slå mig. Men det är så tråkigt. Att titta på det kan vara fint, men jag somnar. Det är som att se målarfärg torka.

Nervös tävling

Hon kom till Ryttarspelen i Stockholm för att låta hästen Elton ha roligt.

Han var trött efter EM-hoppningarna förra helgen, men hästen flög över de 140 centimeter höga hindren, de var 20 centimeter lägre än vad hindren är i seniorernas mästerskap.

- Det är klart att jag är nervös när hon hoppar och jag tycker att hindren är höga, säger Eva Carin Oscarsson.

Men Ann-Sofie har bestämt sig. Det är hoppning som gäller och hon vill bli en av landets bästa ryttare och rida OS - precis som hennes mamma har gjort.

Har stark vilja

- Ann-Sofie är en tävlingsmänniska, otroligt målmedveten och när hon bestämt sig för något så slutför hon det, säger Eva Carin Oscarsson.

- Men vägen dit är lång, hon har kommit en bit och jag tror att hon klarar det.

Ann-Sofie Oscarsson Munck var 11 år när mamma red OS för Sverige. Hon tittade gärna även om hon aldrig varit förtjust i dressyr.

Om ett par år kan det vara hennes tur att rida OS.

Vågar mamma titta då?

Anna Carlsson