Jakten på en VM-plats

Lundbäck: Kommer jag med är det en bonus

SPORTBLADET

Helena Lundbäcks Mynta tog ett EM-silver i fjol, sedan dess har hon varit virussjuk i åtta månader.

Dubble EM-medaljören Rolf Göran Bengtsson har ingen häst.

Och ryttar-VM inleds om tre veckor - men de har bara några dagar på sig att ta en plats i laget.

Foto: Calle Törnström
Helena Lundbäck borde vara given i det svenska VM-laget i hoppning efter EM-silvret i fjol - men det var innan hennes häst Mynta drabbades av ett virus. Nu har hon bara en dryg vecka på sig att ta en plats i laget.

Fem ryttare åker till VM i Spanien, fyra för att tävla i laget. Hittills är tre ekipage uttagna, Malin Baryard, Peter Eriksson och Helena Persson.

Bredvid dem borde Rolf-Göran Bengtsson och Helena Lundbäck finnas - de var med och vann ett silver i EM i fjol.

Men de båda har haft problem. Rolf-Göran Bengtssons tilltänkta VM-häst såldes en månad före VM, han blev sedan lovad att rida sin förra häst, Roof´s, men det löftet har nu tagits tillbaka av hans chef, holländaren Jan Tops, som själv rider VM.

Nu står en av världens bästa ryttare utan häst - och han har bara tio dagar på sig att kvalificera sig till VM.

Ingen Rolf-Göran

- Jag hoppas inte ens på VM längre, jag har slutat tro på ord, säger Rolf-Göran Bengtsson.

- Det är fruktansvärt jobbigt. Det handlar ju inte bara om att åka till VM, med Pialotta hade jag en god chans att ta medalj och jag var en av favoriterna, nu kanske jag får en häst som kan går runt med fyra nedslag och det känns inte speciellt motiverande. Jag vet faktiskt inte om jag vill åka.

Han har en tävling på sig att kvalificera sig och en häst till VM, i Holland nästa helg. Samma tävling rider Maria Gretzer och Feliciano.

- Som jag ser det är det bara 40 procents chans att Rolf-Göran är med i VM. Jag åker till Rotterdam för att titta på honom och Maria och har han en häst då som går bra, ska jag försöka skriva ett avtal med holländarna, säger den svenske förbundskaptenen Jana Wannius.

Nu börjar jakten på de vakanta VM-platserna. Redan i helgen kan Helena Lundbäck och Mynta samt Royne Zetterman och Richmond Park kvalificera sig. De tävlar tillsammans med de VM-klara ryttarna i finalen av Nations cup som startar i dag.

- För mig är det sista halmstråt och lyckas vi ta en VM-plats blir det en bonus, säger Helena Lundbäck.

Drabbad av virus

Hennes Mynta drabbades av ett abortvirus i samband med tävlingarna i Globen förra året och har precis kommit tillbaka efter en åtta månader lång vila.

- Jag har försökt hålla henne i form, men det har tagit den tiden för viruset att gå ur hennes kropp. Jag trodde aldrig att hon skulle behöva vila så länge, sex månader utan henne och jag trodde jag skulle dö..., säger hon.

"Visst var jag orolig"

- Visst var jag orolig, samtidigt var hon i sitt livs form när hon blev sjuk så jag trodde nog att det skulle gå över. Så för mig känns det bara positivt att vi fortfarande är med i diskussionerna.

Den första september ska VM-truppen vara färdig. I dag är tre namn klara - två av dem var med i silverlaget förra året. De andra två kämpar om de två sista platserna.

Den ena med en nyss friskförklarad häst.

Den andra har ingen häst alls.

Fyra ryttare slåss om två platser

Fem ryttare åker till VM i hoppning Spanien, fyra av dem kommer att tävla i lag.

Tre stycken är redan klara. Resterande två platser står mellan fyra ryttare.

Anna Carlsson