Lundbäcks nya älskling

Vann första GP-segern - på ny häst: Livet är kanon

SPORTBLADET

I dag är alla ryttare i världseliten i Stuttgart, Helena Lundbäck kom dit med Mynta.

Och ett skönt besked.

- Äntligen har jag fått fram en annan häst, säger hon.

Foto: AP
Helena Lundbäck tog första GP-segern i karriären när hon vann på Marwin i Argentina. "Han gjorde det bra - det var inte en massa flax", säger hon.

Livet som världsstjärna i hoppning är inte alltid champagne, prispallar och applåder. Helena Lundbäck tillbringade gårdagen på ett flygplan mellan Argentina och Paris och i en hästtransport mellan Paris och Stuttgart.

Men hon skrattade ändå.

- Livet är kanon, jag har precis haft en bra vecka i Argentina. Jag fick en lånehäst som inte alls ville hoppa med mig, så det blev en del tid över vid poolen"

Blixtsnabb i finalen

Dessutom hittade hon något hon drömt om. Tioårige hingsten Marwin 942 debuterade i GP 1,60, och var inte bara bra.

Han var bäst.

Helena Lundbäck rev inte ett hinder, var blixtsnabb i finalhoppningen, vann Argentinas GP och fick en bil för besväret. Men det viktigaste var att hon äntligen hittat ett alternativ till Mynta, den lilla kämpen som hon blev VM-fyra på.

- Det här var det största som han ridit någonsin, jag trodde aldrig att han skulle gå nolla - eller att han skulle gå så fort, säger Helena. Och han gjorde det bra, det var inte bara en massa flax.

Marwin har varit i Helena Lundbäcks träning sedan i somras, hon säger att han fortfarande har väldigt mycket att lära. Och att han är lite lat.

- Alla karlar har väl en Kronblom i sig? Han är lat, men en gentleman, en schyst häst. Möjligen kan jag tycka att han är lite framtung, han behöver bli lite starkare.

Marwin är 167 centimeter hög, att jämföra med "ponnyn" Myntas blygsamma mankhöjd 158. Men det är ingen tvekan om vilken av hästarna som är störst när det gäller talang.

- När det gäller Marwin är jag nöjd om han kan rida i världscup-klasser under vinterhalvåret och avlasta Mynta en del, säger Helena Lundbäck.

Kan ladda i lugn och ro

Hon rider Marwin på kontrakt från ägaren, men behöver inte oroa sig för att hennes nya topphingst plötsligt ska säljas. Överenskommelsen innehåller en försäkran om att hästen inte kan säljas under uppladdningen inför ett mästerskap.

Men just nu har Helena Lundbäck annat att ladda för.

I dag samlas så gott som hela världseliten i Stuttgart för att rida Masters, fröken Lundbäck är en given del av den nu.

- Klart att jag fått bättre självförtroende, men man måste passa sig för att inte få för mycket av det. Det bästa sättet att utvecklas är att bli bättre på det man är dålig på, säger Helena.

Nästa steg tar hon i Stuttgart, Mynta hoppar medan Marwin får vila upp sig efter sin långa resa.

Ingen kan säga att han inte förtjänar det.

VM-fyra

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM