”Så jävla idiotiskt”

Problem med visum stoppar Fuchs från att tävla i Las Vegas

SPORTBLADET

Storfavoriten Marcus Fuchs riskerar att missa världscupfinalen i Las Vegas på grund av visumproblem.

– Det här är så jävla idiotiskt. Vi har världens värsta byråkrati i Schweiz, säger en mycket upprörd Markus Fuchs till Sportbladet.

Foto: PETER WIDING
Namn: Markus Fuchs. Född: 23 juni 1955 i Inwil, Schweiz. Bor: Borgholzhausen, Tyskland. Familj: Frun Maria Izabel och två barn. Stjärnhäst: Tinka’s Boy. Meriter: Etta i världsfinalen 2001, tvåa 2000. OS-silver i lag 2000. EM-silver individuellt och i lag 1999. EM-brons i lag 1987, 1989 och 1991. Aktuell: Riskerar missa världscupfinalen i Las Vegas 17–20 april, som han är favorit i.

Michael Schumacher missar avgörande F1-tävlingen, Ronaldo Champions League-finalen, Peter Forsberg sjunde finalmatchen i Stanley cup – där har ni magnituden på att världens bäste ryttare just nu, Markus Fuchs, missar världscupfinalen i hoppning i Las Vegas i påsk.

Orsaken är ett uteblivet visum till USA.

Hästarna, värda tiotals miljoner kronor, måste ha sina hästskötare hos sig på flygresan över Atlanten.

Eftersom resan sker med fraktflyg krävs det visum för hästskötaren.

– Hade vi åkt själva, Samantha (Bishop, Fuchs hästskötare) och jag, hade vi inte behövt visum. Men nu måste Samantha ha ett, säger Fuchs.

”Det är inte klokt”

– Vi har jobbat på det i tre veckor. Jag hörde att Malin Baryard fick det på två dagar. Tyskarna har också fått sina.

Fuchs, som vann västeuropeiska ligan i världscupen efter segern i Göteborg Horse Show, låter mycket uppriven när Sportbladet når honom i hemmet i Schweiz.

– Det här är inte klokt. Vi har världens värsta byråkrati i Schweiz. Mitt förbund säger att de inte kan göra något, inte heller det internationella förbundet. Nu har mitt team, SonyEricsson, försökt hjälpa mig. De verkar ha mest att säga till om just nu.

Det är otänkbart att frakta över hästen, Tinka’s Boy, utan att Samantha Bishop är med på planet.

I dag är absolut sista chansen att hinna få ett visum för att kunna frakta över Tinka’s Boy i helgen till Las Vegas, där finalen börjar om en vecka.

– Det sägs att vi ska få en tid hos amerikanska ambassaden i morgon (läs: i dag). Men bara för det är det inte säkert att vi får ett visum.

Är i bra form

Ekipaget Fuchs/Tinka’s Boy är i mycket bra form.

– Jag var ute och red honom tidigare i morse, det kändes super, säger Fuchs.

Skulle Markus Fuchs ändå ta sig till Las Vegas har alla turer den senaste veckan naturligtvis stört honom i uppladdningen.

– Om jag kommer till tävlingarna kommer jag inte att vara hälften så nervös som jag varit den senaste veckan. Den här veckan har tärt mycket, säger Fuchs.

Han har vunnit världscupfinalen en gång tidigare – för två år sedan i Scandinavium.

– Det är den största tävlingen tillsammans med de stora mästerskapen VM, EM och OS, säger Fuchs.

Fotnot: Regerande världsfinalvinnaren Otto Becker, Tyskland, meddelade i går att han inte kommer till Las Vegas. Hans häst Dobel’s Cento har skadat sig på träning.

Månadens fem bäst rankade ryttare

Mer fakta om ridsport – längre ned på sidan.

Johan Flinck