Hoppningens superliga

Sverige ett av åtta lag i eliten: Oerhört viktigt att vara med

SPORTBLADET

I helgen är det premiär för Samsung Super League – hästhoppningens motsvarighet till fotbollens Champions League.

Sverige har tagit en av de åtråvärda åtta plaserna.

– Det är oerhört viktigt att vi är med där, och håller oss kvar till nästa år inför OS, säger svenske förbundskaptenen Sylve Söderstrand.

TRUPPEN Royne Zetterberg, Helena Persson, Helena Lundbäck och Maria Sundberg bildar Sveriges lag i premiären av Samsung Super League – hästhoppningens svar på Champions League.

Svensk hästhoppning är bättre än någonsin – VM-silver i lag, Helena Lundbäcks fjärdeplats i VM och Malin Baryards brons i världscupfinalen.

Och, inte minst, en plats bland de åtta när Samsung Nations Cup fick sin elitdivision i år.

– Vårt stora mål i år är EM i augusti, men det allra största målet är OS nästa år. Därför är det oerhört viktigt att vi är med där nästa år också. Det skulle vara en stor nackdel att inte få tillgång till de här stora tävlingsplatserna inför OS, säger Söderstrand.

Sämsta laget åker ur

Förutsättningarna för Super League kan ni läsa här intill, men den sämst placerade nationen när ligan summeras i september åker alltså ur.

– Länder som Frankrike och Tyskland har kanske 50 hästar att ta av, medan vi har 10–12 ekipage som kan ställa upp. Men vi har en jäkla skjuts i svensk ridsport just nu och ett mycket bra lag, säger Söderstrand, som tror och hoppas att Sverige kan nå en tredjeplats.

Det svenska laget är på plats i La Baule i Frankrike där premiären avverkas på söndag (ryttarna rider också individuellt i Grand Prix i dag).

Den svenska lagledningen har tagit ut fyra ryttare: Royne Zetterman, Maria Sundberg, Helena Lundbäck och Helena Persson.

Var är Malin Baryard?

– Hade vi haft cyklar och åkt på så hade Malin varit med. Men nu är det djur och då måste de vila emellanåt, som Butterfly Flip efter Las Vegas. Årets stora mål är EM och då måste hästarna matchas så här.

Baryard står över också nästa Super League-tävling i Rom. Då blir det ett till 3/4-delar nytt lag.

– Ja, där tävlar Rolf-Göran Bengtsson, Maria Gretzer, Henrik Ankarcrona och Maria Sundberg.

Baryard med i Schweiz

– Olika tävlingsplaster passar oilka hästar, motiverar Söderstand.

Först i St Gallen är Malin Baryard med.

– Då har alla de bästa ryttarna och hästarna varit ute. Sedan har vi Peter Eriksson (med i silverlaget i VM) också att tillgå, även om han valt att trappa ner i år, säger Söderstrand.

Åtta länder – åtta tävlingar

Sylve Söderstrand tippar superligan:

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM