Succélandslaget ut i strejk

Massavhopp efter sparkad ledare: En stor skandal

1 av 3
KRÄVER SPARKADE LEDAREN ÅTER Hästhoppningslandslaget med Royne Zetterman, Helena Lundbäck, Malin Baryard och Peter Eriksson ställer sig bakom sparkade Göte David Johansson och strejkar för att få honom återinsatt.
SPORTBLADET

Det svenska hästhoppnings-

landslaget finns inte om en vecka.

Förbundskaptenen och samtliga ledare har avgått.

Ryttarna strejkar.

- Förbundet vill slå sönder vår organisation. Det här är en stor skandal, säger avgående förbundskaptenen Sylve Söderstrand.

Nästa helgs Super League-tävling i Aachen blir den sista för det svenska hopplandslaget.

Därefter avgår hela landslagsledningen och stjärnryttarna strejkar i resten av den så viktiga Super League samt Globen Horse Show i december.

- Nu tar vi fram det stora basebollträet. De tror att vi bara hotar, men vi kommer inte att vika oss en tum, säger Royne Zetterman, VM-silvermedaljören som leder ryttarstrejken.

Orsaken till landslagets totala haveri är att hoppkommitténs ordförande Göte David Johansson fick sparken tidigare i veckan därför att han satsat för mycket på elitverksamheten och för lite på bredden.

"Det är fruktansvärt"

- Det är en stor skandal. Göte David har varit en av de viktigaste personerna bakom våra stora framgångar de senaste åren. Vi är ett fantastiskt team tillsammans - Göte David, Jana Wannius, Ulrika Hedin och jag, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

- Göte David har dragit in cirka 10 miljoner till sporten. Han reser runt världen på tävlingar på egen bekostnad för att knyta kontakter. Det är fruktansvärt hur man behandlat honom, säger Söderstrand.

- Vi måste sätta ner foten, säger Helena Lundbäck.

Föremålen för landslagets vrede är tävlingsutskottets ordförande Tomas Torgersen och förbundsordförande Sven Tolling, männen som gav Göte David sparken.

- Jag tror de är kapabla till vad som helst. De är avundsjuka på hoppningen och de som lyckats dra runt det här, säger Zetterman.

Hoppalandslaget har aldrig varit bättre och har tagit silver på de två senaste stora mästerskapen (VM 2002, EM 2001).

Enligt landslaget handlar det om en maktkamp.

I dag finns det en sportchef över alla sex grenarna inom förbundet. Hopplandslaget vill ha sin egen.

- Göte David har väl blivit för obehaglig för Sven Tolling. Han har inte kunnat köra över honom och därför avsatt honom, säger Helena Lundbäck.

- De slår sönder vår organisation och våra förutsättningar som varit ett framgångsrecept. Vi är för obekväma. Nu tillsätter de en ordförande som går i deras ledband, säger Söderstrand.

Ridsportförbundet har haft ett turbulent halvår (se faktaruta).

- De sparkar de som blir för starka. Mig har de inte kommit åt, även om de tycker jag är en kaxig jävel som står för mina åsikter. Och det får man inte. Skulle jag göra ett enda misstag skulle de hänga ut mig och spotta mig i ansiktet. Jag känner mig otrygg.

- De har visat upp enormt dåligt ledarskap, säger Söderstrand med syfte på Tolling och Torgersen.

Kräver Göte David åter

I går kväll bestämde sig ryttarna för att utsträcka sin strejk också till Globen Horse Show, förbundets egen tävling och stora kassapjäs.

För att avblåsa strejken kräver ryttarna:

- Att de återinsätter Göte David Johansson, ber honom om ursäkt, ger honom en semesterbiljett och säger "varsågod, tack för allting", säger Royne Zetterman.

Har tagit medaljer i EM & VM

Skandalerna som skakat om förbundet

Johan Flinck