Förbundet backar efter strejkhotet

Sparkade ordföranden får jobbet tillbaka

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Ridsportsförbundets ordförande Sven Tolling erbjuder hoppkommitténs sparkade ordförande Göte David Johansson jobbet tillbaka. Själv har Tolling inga planer på att lämna sin post som ordförande.
SPORTBLADET

Svenska hästhoppnings-

landslaget står fast vid sitt hot om att gå ut i strejk.

Nu har förbundet fått kalla fötter och välkomnar sparkade Göte David Johansson tillbaka.

– Vi ska försöka hitta en plats åt honom i elitverksamheten. Det viktigaste är att vi får lugn och ro i leden, säger omstridde ordföranden Sven Tolling.

I tisdags fick hoppkommitténs ordförande Göte David Johansson sparken. Anledningen, enligt det skandalomsusade svenska ridsportförbundet, var att han satsat för mycket på eliten och för lite på breddverksamheten.

Det förbundet underskattade var vilken förankring Göte David Johansson hade bland ledare och aktiva i landslaget.

Förbudskapten Sylve Söderstrand hoppade av och ryttarna gick samman och hotade med strejk. De aktivas talesman Royne Zetterman förklarade i Sportbladet i går:

”Nu tar vi fram det stora basebollträet. Det tror bara vi hotar, men vi kommer inte att vika oss en tum”, sa han bland annat.

Det tog skruv hos förbundet.

”Måste hitta lösning”

I går satt ordföranden Sven Tolling i otaliga telefonmöten och under eftermiddagen pratade han på telefon med Royne Zetterman.

– Vi kan inte ha det så här. Att landslaget går ut i strejk vinner ingen på. Nej, vi måste hitta en lösning på konflikten, säger Tolling.

Hopparna vägrar ge sig innan Göte David Johansson kommer tillbaka.

– Ja, jag har förstått det och därför ska vi försöka hitta en plats åt honom i organisationen – en plats där Göte David får jobba med landslaget igen.

En helomvändning, med andra ord.

– Vi ryttare är rätt egotrippade och på förbundet trodde dom väl inte att vi kunde samsas. Men så fel dom hade. Tolling förklarade för mig att Göte David var på väg tillbaka och den lösningen välkomnar vi givetvis, säger Royne Zetterman.

Och tillägger:

– Jag fattar inte hur dom resonerar. Ett beslut och dom raserar hela verksamheten.

Göte David Johansson själv vet inte vad han ska tro och säger till Sportbladet att han lovar att tänka över saken om han får en förfrågan att komma tillbaka.

”Olustig affär”

– Hela affären är olustig och ingen har gett mig någon förklaring till varför jag inte får vara kvar. Det som hände var att tävlingssektionens ordförande Tomas Torgersen kom upp till mig på kontoret och sa att jag inte var önskvärd längre, säger Johansson.

– Men visst, vill dom ha mig tillbaka lovar jag att fundera på saken.

Sedan Sven Tolling tillträdde som orförande i maj 2001 har konflikterna avlöst varandra på svenska ridsportförbundet.

Du kallas maktfullkomlig, av vissa.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. När jag tillträdde var jag tvungen att få ordning på ekonomin. Då krävdes hårda tag och jag har nog varit satans obekväm. Men man kan inte vara omtyckt av alla.

Sitter kvar

Funderat på att ge dig själv sparken?

– Nej, varför det? Jag omvaldes av en enig styrelse i maj och jag är en person som alltid fullföljer mina åtaganden.

Så Sven Tolling sitter kvar – än så länge.

Men det ser ut som om han och styrelsen får göra en helomvändning.

Och svälja stoltheten.

Förloppet som utlöste krisen i förbundet

Patrik Thornéus