Här är bilden som startade ridbråket

En full och dum Tolling har nog skrikit sitt sista "Uuuuuuuuut, ut härifrån"

SPORTBLADET

Det var första mötet med den omstridde förbundsbasen Sven Tolling.

Vad han sa?

- Uuuuuuuuut, ut härifrån!

Styr han Svenska ridsportförbundet med samma stil kan det bara gå åt helvete.

Foto: ULF HÖJER
Glädje efter VM-silvret i september förra året. Men minuterna före bilden togs var stämningen hotfull. Förbundsordföranden Sven Tolling attackerade Sportbladets team. Ryttarna Malin Baryard och Helena Lundbäck försökte stoppa den aggressive Tolling. Händelsen på festen är en anledning till missförtroendet mot Tolling.

Det råder kaos inom svensk ridsport och nu har hopplandslaget dammat av ett gammalt slagträ att använda mot ordföranden Sven Tolling, som fick alla och några till emot sig när han sparkade Göte David Johansson, ordförande i hoppkommittén.

Ville inte lyssna

Slagträt är av spanskt fabrikat och tillverkades i september förra året, under VM i Jerez.

För Svenska Dagbladet berättar i dag Malin Baryard och Helena Lundbäck hur Sven Tolling skämde ut både sig själv och ridsporten. Det var när Sverige hade tagit silver i lagtävlingen och firade den historiska medaljen på restaurang Don Pepe.

Jag vet, för jag var där. Jag och fotograf Ulf Höjer hade bestämt möte med Malin Baryard och Helena Lundbäck, kom fram till krogen och gick till deras bord. När vi stod där och pratade hördes ett vrål från en annan del av lokalen.

- Uuuuuuuuut, ut härifrån!

Mannen som vaggade fram mot oss var stor som ett hus. Vi klargjorde att vi hade en överenskommelse med ryttarna, men han ville inte lyssna. Vi skulle ut. För att hjälpa oss på traven tog han tag i fotografen. Jag hade aldrig sett mannen tidigare, och definitivt aldrig en sådan ilska på en glädjens dag. De som försökte lugna ner honom blev bemötta med samma vrede.

Pinsamt uppträdande

Stämningen blev väldigt olustig.

Det visade sig vara förbundsbasen, Sven Tolling, som spred den.

Han sa alltså till mig och fotografen som han sa till presschefen Tessie Sjöstedt och Göte David Johansson. Båda har fått sparken, men frågan är inte om Sven Tolling blir näste man att gå.

Jag har under mina 13 år som reporter aldrig sett en förbundsordförande uppträda så pinsamt och fick först efter påstötningar en ursäkt från mannen i fråga.

"Stefan

Jag hoppas att Du kan acceptera min innerliga ursäkt, och jag vill också säga att detta ska absolut inte hända er igen.

Beklagar sent svar men jag har varit utomlands utan tillgång till computern.

Vänliga hälsningar

Sven T"

Trots hans olämpliga uppträdande valde vi att skildra glädjens dag, före en man som var full och dum och okänd för den breda allmänheten.

Samtidigt var det så ridsportfamiljen ville ha det.

Det bönades och bads.

Men det var som sagt då det.

Nu verkar det som att Sven Tolling har skrikit "Uuuuuuuuut, ut härifrån!" några gånger för mycket.

Ordföranden attackerade Sportbladet på VM-festen