Hindret som fick Sverige att falla

Stor besvikelse i svensklägret: Klart vi inte är nöjda

SPORTBLADET

DONAUESCHINGEN

Bilden av ett tyskt hinder.

Och av ett svenskt misslyckande.

- Vi skulle bränt ner det där hindret inför andra omgången, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

Silverplats på morgonen och bronsplats efter förmiddagen, men när Malin Baryard ridit i mål strax före 17.00 var Sverige inte bättre än sjua.

- Klart vi är besvikna. Först tvåa, sen trea och så blev vi sjua, säger Sylve Söderstrand.

"Katastrof om vi är sämre än sexa", sa Royne Zetterman inför EM.

Vad säger du nu, Royne?

- Katastrof och katastrof. Klart vi inte är nöjda. Men livet går vidare.

8a - det låter som en skolklass, men det var hindret som stoppade svenskarna i Donaueschingen.

Det var också det första hindret i trekombinationen: 1,47 meter högt, 1,50 långt, gult och svart med två tyska örnar, två bommar, en grind och vattenmatta under - och det revs av alla fyra svenskar.

- Vi skulle bränt ner det där hindret inför andra omgången. Jag har ingen aning om varför alla fyra rev det, säger Söderstrand.

Tyske banbyggaren Olav Pedersen:

- Hindret som sådant är normalt inget problem för de här hästarna. Men det speciella var vattenmattan under och att det låg först i en trekombination.

Föll till sjunde plats

Det svenska laget låg tvåa inför gårdagens två hoppningar där "allting kunde hända" enligt samtliga inblandade. Och det gjorde det också, i varje fall för lagen bakom suveräna Tyskland (guld på hemmaplan) och Frankrike (silver).

På förmiddagens hoppning red Peter Eriksson först utan rivningar men med ett tidsfel, därefter misslyckades Royne Zetterman (tolv fel) och Helena Lundbäck (13) innan en iskall Malin Baryard nollade och förde Sverige tillbaka från femte till tredje plats.

- Då var jag djupt besviken över min insats, säger Lundbäck.

Sedan var det dags för andra hoppningen, och för hinder 8a. Peter Erikssons häst Cardento, som tränat och tävlat mindre än de andra hästarna, var nu sliten och rev fyra gånger. Zetterman misslyckades igen (åtta fel) medan Helena Lundbäck gjorde sin bästa ritt här i EM och rev "bara" hinder 8a.

- Då svor jag mest, säger Lundbäck.

När Malin Baryard sedan red ut som sista svensk kunde hon ta Sverige till en fjärdplats om hon nollade "som vanligt".

I stället rev hon först 8a och sen näst sista hindret.

Ingen av svenskarna hade någon förklaring till att man inte lyckats försvara silvermedaljerna på de två senaste mästerskapen.

- Vi var inte bra i dag. Det är lätt att vara efterklok, men det var inget vi kunde gjort annorlunda, säger Malin Baryard.

Svenskarna om hinder 8a

Johan Flinck