Ridsportens chef dömd för dopning

"Han är inte lämplig"

SPORTBLADET

Gunnar Larsson blir ny sportchef i ridsportförbundet.

Då rasar stjärnorna och flera tunga namn inom sporten.

Skälet: Larsson är tidigare dömd för djurplågeri och dopning.

Peter Eriksson.

Ryttarstjärnan Peter Eriksson är frän i sin kritik över den nye chefen:

- Det var inte vad vi hoppats på. Jag tycker inte att det är rätt person att ha som sportchef. Han har inte de kunskaperna som krävs och det faktum att han har blivit dömd för doping och djurplågeri borde diskvalificera honom direkt.

VM-fyran Helena Lundbäck:

- Jag hade helst velat se någon annan. Han har inte mitt förtroende. Det är sorgligt att ridförbundet inte har hittat någon annan. Som dom har hanterat det här är allmänt pinsamt av förbundet.

De aktiva får stöd

Gunnar Larsson dömdes för hästdopning och djurplågeri på 1990-talet. Flera av Larssons hästar i hans stall hade fått i sig stålbitar från hö som han skördat intill Västerås flygfält.

Vad säger du om att de aktiva inte har förtroende för dig som sportchef?

- Det har jag ingen kommentar till, säger Gunnar Larsson.

Peter Eriksson tycker att du borde diskvalificeras som sportchef med tanke på att du blivit dömd för dopning och djurplågeri. Vad säger du om det?

- Den där biten har legat med i förbundsstyrelsens bedömning. Och det tillhör minussidan, men man har bedömt att plussidan väger över.

Blir det inte svårt att arbeta som sportchef om du inte har de aktivas förtroende?

- Jag tror inte att det blir svårt. Jag är väldigt entusiastisk inför uppgiften och tror att jag kan få lugn inom ridsporten. Alla aktiva kan inte vara förtjusta över valet. Det var något jag räknade med.

Tre tunga namn inom sporten är inne på de aktivas linje och vill få beslutet omprövat.

Antonia Ax:son Johnson och ledarna för de andra två olympiska grenarna inom förbundet, Göte David Johansson i hoppningens elitkommitté och Lars-Erik Gällerdahl i fälttävlan, protesterade före beslutet.

"Han passade bäst"

De har överlämnat en skarpt formulerad protestskrivelse, som också förbundskaptenerna Elisabeth Lundholm, Sylve Söderstrand och Jan Jönsson skrivit på. De hävdar att de i juni, under ett möte hos olympiska kommittén, fick löfte om "insyn och delaktighet" vid tillsättandet.

Men förbundets ordförande, Sven Tolling, stöttar sin nye sportchef.

- Av de som sökte passade Gunnar Larsson bäst. Han har varit inom ridsporten en lång tid och kan sorten bra, säger Sven Tolling.

Är det inte olämpligt att ha en sportchef som dömts för doping, när en av förbundets viktigaste frågor är att bekämpa just dopning?

- Men det där har han bakom sig. Vi väljer att se det här som historia, en tämligen oskyldig sådan även om jag vill påpeka att det står klart att han gjorde ett fel.

Stefan Persson