Hemma på gården igen

Nu kan Helena Lundbäck andas ut efter färjedramat

SPORTBLADET

Nu har Helena Lundbäck alla hästar hemma.

I går träffade hon dem för första gången hemma på gården efter dramatiken på sjön.

- De har blivit mer tillgivna. Inget ont utan att det för något gott med sig, skrattar Helena.

Foto: LASSE HEJDENBERG
PUSSKALAS Helena Lundbäck får sig en kärleksförklaring av sin häst Erdblume som befann sig på olycksfärjan Stena Nautica.

Efter de mest dramatiska dygnen både i Helenas och hästarnas liv återförenades de allihop i går hemma på gården utanför Norrköping.

- Jäkligt skönt, tycker jag. Och hästarna verkar också tycka det. Det är det som är så bra med hästar: de tycker det är kul att åka på träning och sen lika roligt att komma hem igen.

Efter att hennes fyra hästar räddades från den kapsejsade färjan Stena Nautica i tisdags kväll åkte Helena hem till Norrköping i onsdags. I torsdags kväll kom hästarna samma väg men då var Helena på Strömsholm på landslagsträning med tre av de andra hästarna, bland annat ögonstenen Mynta.

Därför var det först i går eftermiddag hon kunde klappa Cool On, Miranda, Erdblume och Dirco Hästak igen.

Och hon fick mycket kärlek tillbaka.

- De har blivit mer tillgivna. Jag har märkt stor skillnad på Cool On. När han kom hit i fjol saknade han sina gamla ryttare och stallkompisar. I dag var det annorlunda, säger Helena.

- De har också blivit mer fästa vid varandra. Det hade vi inte räknat med, men det blir väl så när de står inklämda länge.

Har hästarna tagit det på olika sätt?

- Ja, det tror jag. Det är väldig skillnad mot när de gick ut. De äldre har hämtat sig bättre. "Blomman" är lite tröttare.

Och transportsjukan - är faran över?

- Ja, helt. Annars hade vi inte transporterat hem dem.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM