Nu får Malin allt hon pekar på

Philippe Huber är den okände miljardären bakom framgången

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Malin Baryard och Butterfly Flip är redan världens bästa ekipage. Här är mannen som ska hålla kvar Baryard i världstoppen i decennier.

Schweizaren Philippe Huber är god för över en miljard kronor och köper den häst Malin Baryard pekar på.

- Ja, det gör jag, säger Huber till Sportbladet.

Seger i Europafinalen, plats i världscupfinalen, guldskiva, topplistplacering för nya singeln och "fyrfaldigt leve" från hela Scandinaviumpubliken - Malin Baryard fick många fina presenter när hon fyllde 29 år i påsk.

Men de mest värdefulla fick hon av sin hästägare Philippe Huber.

Sportbladet kan i dag avslöja att Baryard, av Huber i 29-årspresent, fått hälften av ägandet i två hingstföl som är avkommor till For Pleasure - Marcus Ehnings stjärnhäst och en av världens mest eftertraktade avelshingstar.

- Den ene föddes för bara åtta veckor sedan och redan efter en vecka blev jag erbjuden 270 000 kronor för honom. Den är en kopia av For Pleasure. De är väldigt eftertraktade just för det är hingstar och mammorna är mycket bra hästar. Men de är inte till salu, säger Huber.

Baryard:

- Pengamässigt är det den mest värdefulla present jag nånsin fått. Det är Philippe i ett nötskal. Han är lite galen, säger Malin.

Som om inte detta vore nog överraskade Huber också Malin på födelsedagen med att ha köpt in en färdig Grand Prix-häst till henne för 2,2 miljoner kronor.

- En åttaåring som heter Gamestar. Det var den dyraste hästen på en schweizisk auktion jag var på för ett tag sedan. Malin ska provrida den på väg ner till Milano och världscupfinalen, säger Huber.

Kapitalet avgör

I ridsporten är kapitalstarka hästägare avgörande för en ryttares framgång. En svensk ryttare har aldrig varit i närheten av att ha en sådan ekonomisk back-up.

Varför ger du Malin allt detta?

- Jag är så nöjd med vad hon presterar. Hon är inte längre bara en samarbetspartner utan har också blivit en nära vän. Jag är glad att få jobba med henne. Hon är en naturbegåvning, det är det som skiljer en stjärna från en superstjärna. Ingen behöver lära henne nånting.

Malin och Philippe har jobbat ihop sedan förra sommaren när de träffades i S:t Gallen.

Sedan i december har Huber ägarintresse i alla Malins hästar utom Flippan.

Vad är målet för dig och Malin?

- Att hon ska stabilisera sig på världsrankningens topp-10 och vinna guld i ett stort mästerskap, säger Huber.

- Hon ska ha samma kvalitet på hästmaterialet som (Ludger) Beerbaum och (Marcus) Ehning.

Malin har redan förklarat att Flippan inte kommer att göra fler OS efter Aten. Då behövs det en ny häst.

Om Malin pekar på en häst och säger att den vill jag ha så köper du den?

- Ja.

"No limits"?

- Haha, Malin är intelligent. Hon vet vad som är ett bra köp, säger Huber.

Malins miljardär

Johan Flinck