Baryards främsta styrka kan hon inte förklara ens själv...

SPORTBLADET

MILANO

Det sägs att de invandrade, järnsmidande vallonerna höll sin yrkeskunskap hemlig för svenskarna på 1600-talet.

Malin Baryard har vallonblod i sig men hon håller inte sin främsta yrkeskunskap - det enastående tävlingspsyket - hemlig.

Hon kan helt enkelt inte förklara den.

"Det är nästan skrämmande hur lugn jag är", som hon sa efter världscupsegern i Skandinavium i påsk.

Just där, i Göteborg, stod hon för en av de mäktigaste uppvisningarna i att hantera både psykisk och skrivande press jag upplevt live.

Efter att skrivit autografer i timmar hela helgen, haft ett leende och ett ord över till alla som kommit i hennes väg och varit tillgänglig för media 24 timmar om dygnet i fyra dagar gick hon i en omhoppning inför 12 000 Baryardfans som med andäktig tystnad krävde seger.

Det 29-årige fenomenet gav som vanligt fansen vad de ville ha och hemma i tv-fåtöljen satt ridlandslagets mentale rådgivare Olle Ahnfeldt och var lika förundrad som oss andra som följt Baryard på nära håll.

"Med allt hon ställt upp på i Göteborg borde hon varit som mest sliten sista tävlingsdagen, i stället var hon som bäst", säger Ahnfeldt.

Måste ha koll på hästen - också

Det är till honom jag vänder mig för att försöka få en förklaring till Baryards främsta yrkeskunskap, som hon enligt egen utsago aldrig tränat på.

Det finns ingen knivskarp analys men Ahnfeldt pratar mycket om av att ha "kontroll på sin prestation".

Han har bara mött en handfull människor som har det där extra och nämner Anja Pärson och våra främsta friidrottare.

Men Baryard har inte bara det där extra. Hon har också ett nyckfullt djur som hon måste behärska för att kontrollera sin prestation.

För att göra en rättvis jämförelse kan man kanske tänka sig att Stefan Holm, för att kontrollera sin prestation, skulle vara beroende av om hans far och tränare Johnny haft en bra dag på jobbet som plåtslagare.

För att inte tala om Anja Pärson och hennes pappa Anders. Han bygger de banor Anja tar sina segrar. Snacka om att ha hjälp att kontrollera sin prestation.

Pelle Baryard är vallon - men det var inte glödgande järn han smed för 29 år sen, utan en iskall guldklimp.

Johan Flinck