Landslagshäst bränd till döds

Ryttarinnan förlorade djur för över 21 miljoner kronor

Foto: Sven-Olof Englund
14 hästar dog När larmet kom var stallet övertänt. Lotta Schultz och en stallflicka kastade sig in i det brinnande stallet för att försöka rädda några av hästarna. De lyckades rädda fyra. Fjorton dog i lågorna.
SPORTBLADET

Enköping

Landslagsryttarinnan Lotta Schultz gjorde allt för att rädda sina hästar.

Men bara fyra av 18 överlevde den våldsamma branden.

– Sådant här borde inte få hända, säger Mats Persson som ägde sju av hästarna.

Foto: Sven-Olof Englund
Lotta Schultz och Caliber.

Lotta Schultz är en av Sverige mest lovande hoppryttare.

Nu kan hennes karriär vara förstörd.

Tidigt i går morse började stallet på Lundby Gård utanför Enköping, där Schultz och hennes man Mikael bor, tränar och har sina hästar, att brinna.

– Vi fick larmet runt halv fem på morgonen och vi såg redan från stan att hela stallet var övertänt, säger KG Wallin som var första befäl på plats från Räddningstjänsten i Enköping.

Brann i boxen

Men trots lågorna tvekade aldrig Lotta Schultz när hon kastade sig in i det brinnande stallet. Tillsammans med en stallflicka lyckades hon få ut fyra hästar.

En av dem var lovande Calibra, men topphästen Caliber gick inte att rädda.

– Till sist gick det inte längre. Den sista hästen vi försökte få ut snurrade bara runt i boxen och gick inte att få grimman på. Det började brinna i boxen, så vi kunde inte göra mer. Det är oerhört frustrerande när det inte går att rädda fler liv, det var bara att titta på, säger Schultz till HästMagazinet.

När Sportbladet kommer till Lundby Gård har det gått några timmar och Lotta Schultz orkar inte prata.

– Det kanske är chocken som kommer. Det är ju Lotta och Mikael som drabbas hårdast av det här. Hästarna de har ridit dagligen, de finns ju inte i morgon, säger Mats Persson.

Förödelse

Han står mitt i förödelsen och när en av de döda hästarna hissas upp ur stallruinen för att forslas iväg måste han vända bort blicken.

– Jag vet inte hur man hanterar en sån här händelse. Vi köpte fyra nya hästar för tre veckor sedan, nu finns bara en kvar, säger han.

Tänker du alls på den ekonomiska aspekten?

– Nej. Pengar är inte allt, det här är en annan sorts förlust.

AnnaMaria Jansson