Sven Melander rasar över ponnypengar

”Frågan om prispengar i ponnysporten är löjlig"

SPORTBLADET

- Barn tävlar för äran och inte för pengarna.

Ponnypappan Sven Melander rasar mot Ridsportförbundets beslut om att ta bort prispengar i ponnyklasserna från och med 1 januari 2007.

- Att tävla med ponnyer, för att det överhuvud taget ska bli pengar att tala om, så är det så små summor att det är löjligt. För det är så enormt dyrt att tävla. Den enda sport jag kan tänka mig är dyrare är segling. Att dessutom ta undan alla pengar är jättetramsigt. Det räcker ju inte ens till bensin. Det blir ju inga sådana summor, jag tror Tina red in ungefär 10.000 sista året hon red.

Sven Melander har själv varit mycket aktiv som ponnyförälder åt dottern Tina som sista året red SM på ponny. Hur mycket det kostade föräldrarna vill Sven inte ens räkna efter:

Dessutom ska ju vinstpengarna beskattas”

- Du måste ha stallplats, en särskild bil, trailer, bensin, försäkringar, veterinärer, service, det som man får tillbaka i eventuella prispengar är en droppe i havet. Dessutom ska ju vinstpengarna beskattas.

- Barn tävlar inte för att det är pengar. Det är äran man tävlar för. De blir ju mer glad över rosetten är pengarna. Det är så fruktansvärt feltänkt. Det är ju ungefär som att säga att barn inte ska sälja jultidningar heller, för då tjänar de ju pengar, anser Sven Melander.

Debatten om att ”barn tävlar om pengar” drogs igång av en stor dagstidning och har aldrig ifrågasatts förut:

- Det här är ju en fråga som av någon obegriplig anledning drivits av en journalist på Dagens Nyheter. Frågan är ju korkad och likaså beslutet.

- Jag tycker det finns andra saker inom ridsporten som har högre prioritet än att slösa tid på det här.

Eva Eternell Hagen