Hoppstjärnan gör comeback

Lundbäck: Det ska bara gå uppåt

Foto: Thomas Johansson
Trivs ”Det är nog roligast för mig”, säger Ludger om att ha Helena som elev.
SPORTBLADET

GÖTEBORG

Helena är tillbaka. Med hjälp av italiensk risotto och en tränare med fler OS – guldmedaljer än vad som borde vara möjligt.

Förra året var hon petad från tävlingarna i Scandinavium.

I år gör hon comeback. Hoppryttaren Helena Lundbäck har två nya killar i ryggen som backar upp henne, flerfaldiga OS- guldmedaljören Ludger Beerbaum och italienske pojkvännen Roberto Cristofoletti.

Känner stödet

– Roberto träffade jag förra året när jag var i Italien och tävlade. Vi hade setts tidigare, men nu sa det klick på riktigt. Ändå hade jag lovat mig att aldrig en italienare och aldrig en ryttare, säger Helena.

Pojkvännen Roberto är inte med under tävlingarna i Göteborg. Han tävlar själv på annat håll, men Helena känner stödet ändå.

– Han har en förståelse för allt vad det innebär att vara ryttare och han är bra på att peptalka. Jag behöver lugna ner mig mer och han gör mig lugn. Jag behöver aldrig laga mat för det är han grym på. Hans risotto är fantastisk, skrattar Helena.

Bytte stall

Det var också Roberto som fick Helena till Ludger Beerbaums stall.

– Roberto skulle träna där och då frågade Ludger om inte jag skulle komma också och det ville jag naturligtvis, säger Helena.

Hon har nu varit elev hos Ludger sedan den 7 januari och har inte hunnit smälta alla intryck.

– Men det är extremt tufft. Jag rider sju hästar om dagen och första hästen sitter jag på klockan åtta på morgonen, sedan håller vi på till sex- tiden på kvällen. Det är bara ridning, häst efter häst och hela tiden i sällskap av Ludger själv eller någon av hans beridare eller tränare. Det går inte att komma undan och Ludger kan inte hålla sig från att kommentera vad han ser, även när jag rider för någon annan tränare, berättar Helena.

Familjeliv får vänta

Tanken är att hon ska stanna hos Ludger till april och sedan försöka ta sig in i EM- laget.

– Det ska bara gå uppåt. Jag ska vill försöka få fram så många svårklasshästar som möjligt, säger hon.

Familjeliv får vänta tills vidare.

– Jag har sagt tidigare att jag måste bestämma mig när jag är 35 om jag ska ha barn eller inte, och innan tänkte jag också att om det blir barn så vill jag sluta med tävlandet. Men Roberto protesterar och tycker att jag, om någon, borde fortsätta ändå och det gör honom mycket populär hos min far, skrattar Helena.

Susanne Stamming ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM