"Jag säger att han kostar 20 miljoner euro"

Men Zetterman vägra sälja sin guldklimp Isaac

SPORTBLADET

AACHEN

Hästhandlaren Zetterman köpte honom för en halv miljon kronor.

Nu är Isaac ovärderlig för ryttaren (och hästhandlaren) Zetterman.

- När araberna kommer säger jag att han kostar 20 miljoner...euro!

Royne Zetterman, 48, hinner knappt sitta av sin häst Isaac under VM-hoppningarna förrän han sprider superlativen om sin gunstling.

- Han är 30 procent bättre än någon annan häst jag haft, säger Zetterman som ändå tagit VM-silver i lag och vunnit Grand Prix på andra hästar.

Isaac är bara tio år och gör mästerskapsdebut i VM.

Han gör det med den äran: bara ett nerslag hittills på Aachens monsterbana i VM och i dag går de in i semifinalen (två omgångar) på 15:e plats, bara två rivningar bakom de fyra som går till final.

- Jag har aldrig hoppat en svårare bana, men det var inte en svettdroppe på honom, sa Zetterman efter torsdagens omgång.

- Det han och jag inte kan hoppa kan ingen annan heller hoppa, det bara är så. Han har aldrig tagit i i hela sitt liv. Allting är så lätt, lätt, lätt.

Kostade en halv miljon

Zetterman är en av Sveriges största hästhandlare men Isaac säljer han aldrig, trots att han säkert skulle göra en av sitt livs bästa affärer.

- När araberna kommer - för de kommer att komma - säger jag att han kostar 20 miljoner...euro! Det skulle inte ens de ha råd med, skrattar Zetterman.

Då ska man veta att Zetterman hittade Isaac alldeles runt knuten, bara tio minuter från gården i skånska Linderöd, för knappt sex år sen och fick honom för i runda slängar en halv miljon kronor.

Och kilopriset, om uttrycket tillåts, har stigit: Isaac har nämligen bantat 52 kilo - från 648 till 596.

Metoden? Skippa müslin för den band vätska.

Och på banan har långtifrån visat sin fulla kapacitet.

- Ge honom två år, då är han på topp.

Och då är det OS?

- Ja, det stämmer ju, skrattar Zetterman.

Johan Flinck