”Har dopat sina hästar”

Misstänkta landslagsstjärnan riskerar fyra års avstängning

Foto: AP
os-aktuell Landslagsryttaren Lotta Schultz misstänks ha tävlat med två av sina hästar – trots att de behandlats med kortison. Det klassas som dopning.
SPORTBLADET

Ridsporten skakas av en stor dopningsskandal. Misstankarna riktas mot den OS-aktuella landslagsstjärnan Lotta Schultz. Avslöjandet skedde under en tingsrättsförhandling i måndags.

– Hon blev rabiat och fick ett hysteriskt sammanbrott, säger en källa till Sportbladet.

2006 brann Lotta Schultz hästgård utanför Enköping ned. Fyra av arton hästar överlevde.

Förhandlingarna är klara. På tisdag avgörs det vem som äger Calibra II. Affärsmannen Mats Persson eller stjärnryttarinnan Lotta Schultz. Den infekterade tvisten har resulterat i flera andra civilrättsliga mål mellan parterna. När ett av dem avhandlades i Uppsala Tingsrätt i måndags förmiddag lade Mats Persson och hans advokat Rolf Hansen fram uppgifter som pekar på att Lotta Schultz vid två tillfällen under 2004 tävlat på de då dopade hästarna Caliber och Lasini.

– De har dopat sina hästar i alla år, nu finns det bevis. Jag ska gå vidare med det här till förbundet och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), säger Mats Persson till Sportbladet.

Enligt Persson vittnade doktor Michell Heyvert, tillika Lotta Schultz veterinär, i tingsrätten om att han behandlat Caliber och Lasini med kortison 10 augusti och 16 november 2004. Enligt Ridsportförbundets arkiv tävlade hon sedan med hästarna i Sverige nio respektive tre dagar senare.

– Har man behandlat en häst med kortison gäller alltid minst 14 dagars karens. Tävlar hästen nationellt innan dess räknas det som dopning. Det är ett övertramp och absolut inte tillåtet, säger veterinären och dopningsexperten Peter Kallings.

Vad innebär det?

– Att man bryter mot djurskyddslagens föreskrifter och Ridsportförbundets regler. Avstängning från två år upp till fyra år kan bli aktuellt.

Gretzer: ”Jättebeklagligt”

Lotta Schultz har chans att ta en plats i hopplandslagets OS-trupp. Så här säger förbundskaptenen Maria Gretzer.

– Självklart kan ingen som är dömd för dopning rida OS, stämmer det är det jättebeklagligt. Men hon är inte dömd än.

Sportbladet har talat med en hästägare som tidigare hade hästar hos Lotta Schultz och hennes make Michael.

– Jag såg att de sprutade och dopade sina hästar, jag fick till och med stå vakt vid boxen under tävling, säger vederbörande.

FAKTA

LOTTA SCHULTZ

Född: 1968. Bor: Lundby Gård, en mil från Enköping. Familj: Maken Michael och nioårige sonen Oliver.