Brink klar för världscupfinalen

”Ett skönt formbesked”

SPORTBLADET

NEUMÜNSTER. Topplacering i Neumünster – och klar för världscupfinalen i mars.

Sämre söndagar har han haft, dressyrstjärnan Jan Brink.

Foto: AP
Jan Brink och Briar – visst är den duon ett OS-hopp!

Bara tyskan Isabell Werth på Warum Nicht var vassare i jakten på poängprocenten i den sista deltävlingen.

På Briar kom Brink in som tvåa i küren på 78,500 procent. Därmed delade han segern i serien på 60 poäng med holländskan Anky van Grunsven.

– Briar var helt med på noterna. Avslappnad och stabil och vi fick till en i det närmaste felfri runda. Det var ett skönt formbesked och härligt att visa att vi är med och slåss i toppen, säger Brink som nu är klar för sin och Briars sjunde världscupfinal.

OS stora målet

Årets äger rum i 's-Hertogenbosch den 27–30 mars.

– För oss ligger världscuptävlingarna väldigt bra till med tanke på matchningen inför OS som är mitt stora mål. Briar begriper ju inte att det står en världscuptitel på spel men även om det är OS vi siktar på i första hand i år blir finalen en extra bonus för mig.

Brink har som bäst blivit trea i en världscupfinal, i Amsterdam för två år sedan.

– Men det här är det klart bästa vi presterat så här långt in i en världscup någonsin, säger han.

Louise Nathhorst skramlade ihop 71,250 procent och kom nia. ”Lussan” hade behövt klättra några platser för att nå finalen i nästa månad. Nu slutade hon nia i serien och det krävs två återbud för att hon ska få starta med Isidor i finalen.

– Jag får hoppas på ett wild-card i stället, säger Louise Nathhorst som med Isidor också satsar mot OS i Peking där ridsporten avgörs i Hongkong.

Noterbart är att fem av åtta ekipage som kvalat in från den västeuropeiska ligan är nordbor: Jan Brink, finländskan Kyra Kyrklund samt danskarna Anders Dahl, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein och Andreas Helgstrand.

Övriga tre är holländarna van Grunsven och Laurens van Lieren samt belgaren Jeroen Deroe.

Isabel Werth är direktkvalificerad som titelförsvarare.

TT