”Grodätarnas dominans stör mig”

Lutfi Kolgjini vill slå fransmännen på Solvalla

Foto: Felipe Morales
Going Kronos anlände i går till Solvalla för att ladda upp för Elitloppet.
SPORTBLADET

Sveriges stora hopp i Elitloppet är redo.

Lutfi Kolgjini vacklar inte en tum.

I dag tänker han sätta fransmännen på plats med Going Kronos.

– Grodätarnas dominans stör mig som yrkesman. Nu ska vi ändra på det för jag har bästa hästen.

Foto: Felipe Morales
Lutfi Kolgjini har bästa hästen – enligt sig själv.

Solvalla kommer att koka i eftermiddag inför 30?000 åskådare.

Lufti Kolgjini har gjort vad han kunnat under veckan för att piska upp stämningen.

I fjol var hans stjärna Going Kronos med för att lära i Elitloppet.

I år – som femåring – är han enligt Ludde­ redo för att ta över kungakronan.

– Hästen har utvecklats mycket sedan förra året, han har gjort det i snabbare takt tack vare de tuffa loppen han fick i fjol. De loppen han gick i Frankrike i vintras har gjort honom starkare och hårdare, även om resultaten där uteblev av olika anledningar.

– Det finns många tecken på att han inte kan bli bättre än han är i dag. På en tiogradig skala är formen en tia, säger Lutfi Kolgjini.

Råkat i flera ordkrig

Han var själv på plats och tog emot sin ögonsten under lördagskvällen. Strax ­efter klockan åtta rullade hästbussen in på Solvallas stallbacke. Då hade den stora folkmassan för länge sedan lämnat banan och V75-tävlingarna.

– Jag ville att hästen skulle komma fram så sent som möjligt. Då slipper vi all stress och uppståndelse, säger Ludde.

Going Kronos är inte bara en stjärna. Med sin enorma utstrålning ser han också ut som en sådan när han beträder travbanan. Och Kolgjini hyser stora känslor för honom.

– Jag skulle inte vilja byta häst mot någon annan i världen. Inte ens mot Commander Crowe som är obesegrad. Sedan kan det mycket väl vara så att Commander Crowe är bättre och kanske slår oss framöver. Men jag älskar verkligen min häst, ­säger han.

Kolgjini är av många ansedd som kontroversiell och har råkat i flera ordkrig i samband med större tävlingar. Inte sällan är det just han som skapar rubrikerna. Men enligt Ludde själv är han just – bara sig själv.

– Det anser jag att fler borde vara. Jag känner alla inom travsporten och det finns många personligheter, men tyvärr vågar de inte bjuda på sig själva utan är rädda att bli betraktade som pajaser. Själv ­säger jag alltid vad jag tycker och tänker.

”Banan superfin”

– Stig H har satt en mycket seriös stämpel på travsporten. Vi kan inte nog hylla hans betydelse, men därmed inte sagt att alla behöver uppträda som han i vinnarcirkeln. Släpp loss och var er själva i stället, säger Lutfi Kolgjini.

Och tillägger:

– Alla behöver inte uppträda som Clint Eastwood. Det finns bara en Clintan och det finns bara en Stig H. Det borde vara fler som visar sina känslor.

Apropå rubriker så hotade han förra året att stryka Going Kronos. Anledningen var att Solvallas bana var i ett bedrövligt skick, enligt Ludde. I år är något sådant inte aktuellt.

– Banan var superfin att köra på nu. Den har aldrig varit så bra, säger han efter V75-tävlingarna.

”Om tio år har jag slutat”

Den karismatiske tränaren har självförtroendet på topp. Förutom hårt arbete ser han till att kunna koppla av ibland. Under veckan har han samlat tankarna och fokuserat inför årets Elitlopp.

– Jag är i full harmoni. På kvällarna när ungarna har lagt sig försöker jag få lite tid för mig själv. Då lyssnar jag på klassisk musik ett par timmar och kopplar av. Pavarotti och Andrea Bocelli är rogivande att lyssna på. Det i kombination med att bada lite bubbelpool är bra för själen.

Det går riktigt bra för 48-årige Lutfi Kolgjini just nu. Han har format och byggt sitt hästparadis i Vomb några mil utanför Malmö. Där finns 150 hästar och en komplett träningsanläggning. Trots framgångarna säger han plötsligt:

– Jag kommer inte att hålla på så värst många år till. Jag har gjort en enorm satsning på travet med min familj. Det har varit mycket uppoffring, men samtidigt väldigt roligt. Mitt liv har varit upp och ner och jag har varit med om det mesta. Men ibland känns det som att något fattas mitt liv.

– Om tio år har jag definitivt slutat som travtränare. Men just nu känns det tillfredställande, jag tar ut en bra lön och kör hårt ett tag till.

Vad ska du göra när du slutar?

– Då kanske jag har några egna hästar och håller på med avelsverksamhet. Sedan ska jag njuta av livet, resa en del och bara koppla av.

”Jag har bästa hästen”

Han hoppas göra det med en Elitloppsseger på meritlistan. Förutom Going Kronos har han även med Glen Kronos i Elitloppet.

– Glen Kronos är en jävligt underskattad häst. Det är inte länge sedan han hade L’Amiral Mauzun som rundningsmärke. Och han slog ju Going Kronos i det italienska derbyt. Men Glen är så otroligt beroende av hårt tempo. Jag hoppas och tror att han går till final.

Det är alltså med Going Kronos han ska vinna Elitloppet. På förhand är de franska tungviktarna Exploit Caf och Oiseaux de Feux favoriter. Ludde vet hur han ska rubba dem.

– Det finns bara ett sätt. Det är att jag har bästa hästen.

– Jag hoppas kunna sätta grodätarna på plats. Det har stört mig mycket i min yrkesroll att fransmännen har dominerat så i storloppen. Nu ska vi ändra på det, säger Lutfi Kolgjini.

Michael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM