Vinner mer än ’Flippan’

15-årige stoet Tamina tog dubbla segrar i Globen

Foto: FOTO: SCANPIX
Affischnamn Malin Baryard-Johnsson och Tamina vann dubbelt upp i Globen. Nu har stoet vunnit fler tävlingar än stjärnan Butterfly Flip.
SPORTBLADET

Malin Baryard-Johnsson vann dubbelt upp i helgens tävlingar i Globen. På stoet Tamina, född 1993.

– En mycket bra helg med gamla Tamina, säger Baryard-Johnsson.

Foto: Foto: CASPER HEDBERG
Malin Baryard-Johnsson med pensionerade stjärnan Butterfly Flip.

Den svenska hoppstjärnan var ett av affischnamnen i Stockholm International Horse Show. Och med två segrar motsvarade hon publikens förväntningar. Baryard-Johnsson och Tamina vann de båda 140-klasserna, som kräver ett högt tempo. Det passar det 15-åriga stoet.

”En mycket bra helg”

– Hon är en supertalang. Hon hoppar inte så högt, men det går alltid fort. Är Tamina i form blir det sällan något annat än topp-tre.

– Det här var en mycket bra helg med gamla Tamina.

Baryard-Johnssons mest kända häst, Butterfly Flip pensionerades tidigare i år efter en lång karriär med många stora segrar. Men faktum är att den mindre berömda Tamina vunnit betydligt fler tävlingar – om än inte lika stora.

– Jag har tävlat med Tamina i tio år och anpassar schemat efter hennes förutsättningar. Det har blivit många segrar. Hon gillar uppmärksamheten som finns kring en tävling.

– Hon har alltid trivts i Globen. Det finns mycket detaljer att hänga upp sig på, många småtjejer som skriker på läktaren men hon presterar alltid bra där.

Samtidigt är det Butterfly Flip som dragit in mest pengar, även om Baryard-Johnsson tvekar något inför frågan.

Bland de äldsta i toppen

– Svårt att säga. ”Flippan” har varit med i större tävlingar, vi vann till exempel en halv miljon i Sao Paolo förra året. Så jo, hon måste nog vunnit mer ändå.

Malin Baryard-Johnsson tror att Tamina kan fortsätta att tävla ett bra tag till, trots att stoet tillhör de äldsta i världstoppen.

– Så länge hon vill, så länge hon är frisk kommer vi fortsätta. Hon är fantastiskt att jobba med.

ARTIKELN HANDLAR OM