Osäker framtid för svenska hästgalor

SPORTBLADET

Ridsporttävlingarna i Globen i helgen kan vara de sista i Sverige utan strul och bråk.

Färska internationella dopningsregler tillåter vid nyår i dag totalförbjudna mediciner för hästarna.

Ridvärlden rasar och upproret leds från Sverige.

– Vi undersöker olika alternativ för att få en ändring, säger Bo Helander, en gång generalsekreterare i det internationella ridsportförbundet, FEI, och nu ordförande i det svenska ridsportförbundet.

Det var Helander som slog larm under FEI-mötet om de nya dopningsreglerna förra veckan, och det är Helander som nu letar möjligheter att få beslutet i Köpenhamn upphävt.

Under tiden rider eliten i Globen under internationella regler med den gamla innebörden. Ingen butta. Ingen dopning.

Butta, eller fenylbutazon, är annars tillåtet efter nyår upp till en viss gräns. I dag är medlet totalförbjudet.

TT: Ridtävlingarna i Göteborg 25-28 februari då, när de nya reglerna trätt i kraft?

– Rent allmänt ska svensk lagstiftning väga tyngre än FEI-reglerna i det läget, säger Helander.

FEI-gränsen för butta är direkt kriminell i Sverige.

Från svensk sidan diskuterar man nu med andra länder om att försöka få FEI att ta reson. Det finns en kommission inom FEI som man kanske kan klaga till, med hänvisning till att den nya, ytterst kontroversiella listan med nya mediciner som FEI ville godkänna, lades fram för delegaterna i Köpenhamn alldeles för sent.

– Vi kan också gå till Cas, idrottens internationella domstol, säger Helander. Och vi kan kanske dra ärendet inför schweizisk domstol.

FEI är baserat i Lausanne och gäller under schweizisk rätt.

Försöken i Köpenhamn med att få FEI att ändra sig misslyckades. Flera som röstade ja till de nya reglerna insåg förmodligen inte konsekvenserna av sitt röstande. Helander och Sverige slog larm direkt och uppslutningen från alla de stora länderna i Europa plus USA var total. I Europa har man tidigare diskuterat att bilda ett slags egen union inom FEI för att få bättre stöd för sina synpunkter. Det arbetet har ny aktualitet nu.

– Jag sitter precis och skriver stadgar för det, säger Helander till TT.

Ytterligare en möjlighet att komma till rätta med FEI:s märkliga dopningsbeslut är att försöka få verkställigheten framflyttad till 2011 i stället för 2010. Även där sitter Helander och läser det finstilta.

FEI:s nya dopningssatsning, som med europeiska ögon kan leda till ökad dopning snarare än tvärtom, kan ge återverkningar för sportens attraktion för TV och sponsorer.

– Sådana uppgifter har jag redan hört, säger Helander.

Risken att Internationella olympiska kommittén surnar till, är också uppenbar. Ridsporten har haft uppmärksammade dopningsfall de två senaste spelen.

TT