”Jag känner inte av att jag fött barn”

Malin Baryard är tillbaka i sadeln – och i Globen

Foto: Lina Boström Einarsson
Snabb comeback Malin Baryards yngste son Ed är bara två månader gammal, men hans mamma är redan redo att tävla igen.
SPORTBLADET

För två månader sedan födde Malin Baryard Johnsson sonen Ed. Nu är hon tillbaka på allvar. I helgen rider hon in i Globen inför fullsatta läktare.

– Jag har sett fram väldigt mycket mot det här. Det är superhärligt att få rida här, det är en väldig stämning, säger hon inför comebacken.

De senaste tio-femton åren finns det ingen svensk ryttare som skapat så många rubriker som Malin Baryard. Men sedan i somras har hon varit borta från tävlandet på grund av sonen Ed som föddes i september. Nästan direkt efter födseln hoppade hon dock upp i sadeln igen. Och publikfavoriten tror inte att det ska vara någon ringrost.

– Det har inte varit så himla svårt att komma tillbaka. Nu känner jag absolut ingenting av att jag varit gravid eller fött barn för två månader sedan, säger Baryard samtidigt som två månader gamla Ed ler stort mot foto­grafen.

– Alvar (Malins första son) är precis tvärtom, honom får man absolut inte ta kort på, berättar Baryard.

”Fel riktning”

Det pågår en kamp mot dopning inom ridsporten just nu där Malin Baryard varit en av de drivande för hårdare regler. Men vid FEI:s möte i Köpenhamn beslutades det att tillåta fenylbutazon, ett smärtstillande medel som varit förbjudet i Sverige i 20 år. Ett beslut som upprört många runt om i världen och protestlistor har upprättats på internet.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, ett steg i fel riktning. Vi har haft en hel del dopning och det är inte bra för sporten. Jag hade hoppats på tydligare regler, men nu blev det tvärtom.

Har du någon förståelse för beslutet?

– Nej, faktiskt inte. En häst som har ont ska få smärtstillande, men en häst som har ont ska inte tävla. Med just ”butta” tror jag det är en stor risk att det missbrukas.

En häst som står på ”butta” ska absolut inte tävla, då har den ju ont.

På tal om dopning, vad tycker du om att tidigare dopningsavstängde Ludger Beerbaum tävlar i Stockholm i helgen?

– Jag känner att det inte är min sak att uttala mig. Han har fått sitt straff och är fri nu, då är det klart att han ska få tävla. Sen om det är lämpligt på en sån här tävlingsplats eller inte, det vill jag inte uttala mig om.

Travtränaren Åke Svanstedt är i fokus nu med misstankarna om att han använt elchocker som träningsmetod. Hur skulle det funka om det användes till exempel i ett hinder vid träning av hopphästar?

– Om du skulle ha el i ett hinder så tror jag inte att hästen skulle gå nära det igen, så jag har svårt att se det.

”OS är ett stort mål”

Hur ser det ut med framtiden för dig och dina hästar? Det har bland annat talats om att hästen Undicci är en talang.

– Han ser jättebra ut men är lite ung än så länge. Det är framför allt Actrice, Tornesch och Reveur De Hurtebise som är de tre topp­hästarna. De är lovande allihop och nån av de här tre kommer absolut hoppa i London 2012. OS är ett stort mål.

Vad ser du mest fram emot i helgen?

– Att få tävla... på mina egna hästar. Att rida och tävla, det ska bli väldigt roligt.

FAKTA

Malin Baryard om...

Ny förbundskapten: ”Peter Wylde har jag varit med och nämnt från början. Jag tror att det är ett jättebra namn, framför allt som tränare. Han är väldigt sympatisk och har mycket kunskap.”

Stockholm Horse Show: ”Det är en extremt högljudd publik. Det är en lite yngre publik och yngre personer tenderar att låta mer. Men det är en väldig stämning.”

Framtiden: ”Just nu är jag väldigt närvarande här, det är mitt närmsta mål. Sen har jag två tävlingar till innan jul innan det kommer större uppgifter nästa år med VM och så.”