En kaxig nykomling

Zetterman, 19, sågar konkurrenterna: Otroligt att de kan leva så destruktivt

SPORTBLADET

Han är Sveriges nya stjärnryttare. I dag rider han in i globen, förhoppningsvis kör han därifrån i sitt första fyrhjulsdrivna förstapris. Alexander Zetterman har legat i hårdträning – och drar sig inte för att kritisera slöa kollegor.

– Det är otroligt att otränade ryttare fortfarande kan vinna i höga klasser.

Han har gått från plats 400 till 158 på världsrankingen på bara ett år.

– Nästa år ska jag vara bland de 50 bästa, säger Alexander Zetterman.

Den nittonårige hoppryttaren har varit en högpresterande young rider men tävlar nu som senior sedan före detta förbundskapten Maria Gretzer plockade upp honom i landslaget tidigare i år. Hit till tävlingarna vid Stockholm international horse show i Globen har han med sig två hästar. Trotjänaren Isaac har varit med förr, Alexanders pappa Royne tävlade med honom i VM

i Aachen 2006. Den guldglänsande fuxen Laetitia är yngre, men lovande. Alexander rider för att vinna.

– När vi åker härifrån ska jag ha min första egna bil, säger han och syftar på det fyrhjulsdrivna meetinpriset.

– SOK testade mig grundligt på Bosön i förra veckan. Det gick jäkligt bra och jag hade faktiskt inte ens träningsvärk efteråt. De kunde konstatera att min fysik ligger i nivå med en allsvensk fotbollspelares och det känns ju ändå rätt hyfsat, men det ska bli bättre, säger Alexander.

Inte imponerad

Styrketräning och löppass är en del av hans vardag och minst lika viktigt som ridningen. Alexander är en renlevnadsmänniska och ser tydligt kopplingen mellan en stark kropp och höga placeringar på världsrankingen.

– Jag fattar inte hur vissa ryttare kan leva så destruktivt som de gör, säger han.

Inför tävlingarna i Globen har Alexander bloggat. Han är inte imponerad över elitryttarkårens fysik.

”Det är otroligt hur helt otränade ryttare fortfarande kan gå in och vinna klasser på allra högsta nivå! Likaså hur folk kan supa skallen av sig kvällen innan en stor klass och sedan gå in och vinna dagen efter.”

”Aldrig druckit alkohol”

Hans inlägg har fått kritik, men Alexander låter sig inte provoceras.

– Jag har aldrig druckit en droppe alkohol i mitt liv. Jag är passionerad, somliga kallar mig fanatisk, i min inställning till sporten och mitt sätt träna och leva. Det finns folk som undrar om jag inte har några andra intressen än hästar, och det har jag nog faktiskt inte. Men jag ser min utveckling som ryttare som mitt livs stora utmaning och har valt att satsa allt på den. Jag vill se hur långt jag kan gå.

Under hösten har han tränat hos perfektionsryttaren Eric Navet. Fransmannen har länge varit en av Alexanders största idoler. Men inte förrän i höstas gav Navet med sig för Alexanders tjat och lät honom komma ned för att träna.

– Jag har studerat honom på film och tv så länge. När jag kom dit och han förklarade hur han faktiskt gör, så fick jag nya nycklar till min ridning, säger Alexander.

Med mjuka hjälper* och stenhårda muskler satsar Alexander Zetterman alltså på guld i Globen. Han vet att några av världens bästa hoppryttare bjuder på motstånd i världsklass. Men det verkar inte bekomma honom nämnvärt.

– Vinnarinstinkten är som en liten djävul i kroppen, säger han stillsamt.

FAKTA

ALEXANDERS NYA STIL

Inspirerad av tränaren och toppryttaren Eric Navet har Alexander Zetterman:

Prioriterat markarbetet med hästen.

Slutat balansera upp hästen med egna hjälper.

Minimerat sina egna hjälper*.

Fått hästen att hitta sin egen balans.

Börjat hoppa med en lättare sits.

Resultatet: En mjukare häst med stor självbärighet och en avslappnad men reaktionssnabb ryttare som, enligt Alexanders beräkningar, ska leda till snabbare och helt felfria rundor.

Namn: Alexander James Zetterman. Familj: bror Daniel, mamma Aisling, pappa Royne. Ålder: 19. Bor: Linderöd (och i hästbussen). Dold talang: Imitatör med halva Elitryttarsverige på repertoaren.