Bråket splittrar hopplandslaget

I helgen träffas ryttarna för att lösa frågan om ny förbundskapten

Foto: Lina Boström Einarsson
Malin Baryard under repetitionerna inför kvällens stafetthoppning i Globen.
SPORTBLADET

Det infekterade bråket om vem som ska leda hopplandslaget efter avgående förbundskaptenen Maria Gretzer fortsätter.

Inför helgens tävlingar i Globen beskrivs stämningen i truppen som laddad.

Maria Gretzer valde att lämna sin post efter intern kritik. Hon ersätts sannolikt med den framgångsrike amerikanske hoppryttaren Peter Wylde.

– Det kan man säga. Sedan är det bra att känna till delarna innan man går ut med helheten, säger Svenska ridsportförbundets sportchef Tomas Torgersen till Sportbladet.

Bättre styrning

Landslagsryttarna är försiktigt positiva till Peter Wylde.

– Det är jättetråkigt att Maria lämnar, men nu ser vi framåt. Jag skulle jättegärna testa Peter Wylde, säger tidigare VM-fyran Helena Lundbäck.

Rolf Göran Bengtsson väljer att inte ha någon åsikt alls.

– Jag är egentligen inte tveksam till Peter Wylde, men jag har ingen information om honom. Jag vet ingen som tränat för honom, säger han.

Peter Wylde ska om förbundets planer går i lås mest fungera som tränare.

– Det var ett möte efter EM där flera ryttare ville ha en tränare parallellt med Maria. Kapaciteten finns ju där, men det krävs bättre management för att få hästarna i form till tävling, säger Alexander Zetterman, 19, hoppsportens nye affischnamn som var reserv i EM-laget i somras och tävlar med sikte på VM och OS-kval nästa år.

”Känsligt”

Vid sin sida behöver Wylde en parhäst med mer administrativa arbetsuppgifter. Personfrågan har redan lett till storbråk mellan hoppryttarna.

– Jag vågar inte säga något. Det är för känsligt, säger Malin Baryard.

Rolf Göran Bengtsson vill inte heller nämna några namn.

– Det får gruppen komma fram till gemensamt. Ska vi arbeta som ett lag måste alla dra åt samma håll. Jag är spänd på att få höra vad det blir! säger han.

Bengtsson tror å andra sidan inte att förbundskaptenerna är avgörande för lagets (uteblivna) framgångar. Han önskar i första hand fler hästar.

– Jag tyckte att det fungerade bra med Maria. Vi är en liten nation med få ekipage och det måste vi acceptera, säger han.

Den enda ryttare som törs nämna en kandidat är Helena Lundbäck. Hon hoppas på Annika Ersgård, ensam kvar i landslagsledningen sedan Gretzer hoppade av och tog två av tre medarbetare med sig.

– Annika Ersgård är en av de mest fantastiska inom hoppsporten, säger Helena Lundbäck.

Under helgen kommer sportchef Tomas Torgersen att sitta ned med hoppryttarna i Globen för att om möjligt nå en lösning.

– Vi har jobbat med en profil på den andra personen som vi vill diskutera med ryttarna, säger han.