Baryard fick sin bil till slut

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Och så fick hon sin bil i Globen till slut.

– Skam den som ger sig, säger Malin Baryard-Johnsson.

Hästfolket grattade men gottade sig lika mycket åt Douglas Lindelöws genombrott i Globen.

Baryard-Johnsson har släpat sina hästar de 17 milen från Jonstorps Gård utanför Norrköping till Stockholm sedan hon blev myndig.

Det var, numera, inte i går.

– Jag var med här första gången när jag var 18 år, har vunnit många tävlingar och mycket pengar, men det verkade inte som om jag kunde vinna en bil. Nu har motsatsen bevisats. Äntligen. Och skönt. Skam den som ger sig, säger Malin.

Hon har hunnit med att rida tre OS, åtskilliga VM och EM, mängder av GP-hoppningar, bli Malin med svenska folket, skaffa både man och barn...

...men varenda gång det vankats en splitterny kärra av varierande modell och märke som förstapris har det skurit sig på ett eller annat sätt.

I lördags kväll snuvades hon av Robert Whitaker.

Räddades av Lindelöw

I söndagens GP sprack det ganska omgående när Tornesch sparkade ned en bom och hon missade omhoppningen.

Och plötsligt höll hon på att förlora även meeting-priset, det som går till den framgångsrikaste ryttaren när alla helgens hoppningar räknas samman.

Holländaren Leon Thijssen red som om det gällde livet, vansinnigt snabbt och modigt och tog en klar ledning.

Så långt var allt lugnt.

– Rolf-Göran Bengtsson eller John Whitaker fick inte vinna. Det hade jag koll på, säger Malin Baryard-Johnsson.

Men så kom hon på ett namn till. Douglas Lindelöw, 20-åringen som debuterade i Globen och höll på att vinna hela klabbet.

– Jag blev stressad av Douglas, den lilla ungen...,säger Malin och kastar en uppskattande blick till grabben till vänster om henne på presskonferensen.

"En megatalang"

I och med att Lindelöw trängde sig in mellan vinnaren Thijssen och trean Whitaker fixade han både meeting-priset och bilen till Malin.

Hade han slagit holländaren hade han varit GP-vinnare och meetingbäst och fått klura ut hur att ta två bilar till Hörby.

– Det är en megatalang vi har i Douglas. Vi kommer att få passa oss...nej, vi får redan passa oss. Han är bland det bästa jag sett på länge. Han vet vad han vill och har bra uppbackning. Det är inte lätt att gå in i Globen första gången och vara så iskall, säger Malin om Douglas.

Unge herr Lindelöw har gått från 700 till plats 213 på världsrankingen på ett år, vunnit både SM och EM för unga ryttare och två GP-tävlingar. Samt trea i Globen på det. Redan nu är han en het kandidat att få rida EM i Madrid i september nästa år.

Lindelöw krånglar inte till det.

– Jag gör så gott jag kan, sedan får vi se vad det är för dag och hur hästen går.

Baryard-Johnsson var på vippen att få med sig bil nummer två i showens allra sista hoppning, ett möte mellan de bästa från tävlingarna i Oslo, Helsingfors och Stockholm. Men den tog Thijssen, som var sekunden snabbare i omhoppningen än Malin och Reveur de Hurtebise, vanligen kallad "Räven".

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM