Baryard säkrade finalplatsen

Foto: ELISABET HOFF
SPORTBLADET

”Räven” är rena bragdhästen.

 I fredags kraschade han in i ett hinder. Sedan gjorde han världscupdebut i den tuffaste omgången, var klockrent felfri över alla hinder och säkrade Malin Baryard-Johnssons finalplats.

– Jag är imponerad men inte förvånad, säger en mycket stolt ryttare om sin nya stjärna.

Med sjätteplatsen i söndagens världscuphoppning i ´s-Hertogenbosch, Holland, har Reveur ”Räven” de Hurtebise på allvar tagit steget ut i strålkastarljuset.

– Han har varit i strålande form länge nu, men levt lite i skymundan av de andra hästarna, säger Malin Baryard-Johnsson.

”Blev ett missförstånd”

Planen var att Räven skulle avlasta den ordinarie världscuphästen Tornesch, som var lite ur form i Göteborg i början av mars. Malin höll helt kallt fast vid det. Trots att helgen i den Bosch började med hela 20 fel för Räven.

– Det blev ett missförstånd, vi  krashade in i ett hinder och fick sedan en massa tidsfel, förklarar Malin.

På lördagen tog hon in sin häst i en 1.50-hoppning, hoppade sju hinder för att kolla att allt var bra igen och gick ut på egen begäran. 

Det var helt rätt strategi. I söndagens världscupklass nuddade Räven inte ett enda av de maxade 1.60-hindren och slutade till sist sexa, trots tre tidsfel i omhoppningen.

– Det här var den absolut tuffaste bana Räven har gått. Och att göra sin världscupdebut i en Europafinal, bara gå in och sätta nollan, det är fantastiskt gjort, säger Baryard som hittade sin häst i Belgien för sex år sedan.

Han var då fyra år, ganska svårriden, inte särskilt snygg och hoppade mer långt än uppåt. Men Malin visste direkt att det var ett riktigt stjärnämne hon hittat och har sedan dess tränat upp honom på sitt lyhörda sätt.

Ligger nia

Räven har de rätta nerverna och psyket. Men framför allt har han den bakbensteknik, det speciella sätt att vända upp bakfötterna över hindren, som alla hoppryttare önskar sig på en häst.  

Sjätteplatsen i den avslutande omgången av Europaligan gav elva nya världscuppoäng. Inför finalen i Leipzig om en månad ligger Malin Baryard-Johnsson på nionde plats.

Hon kommer att ta med sig både Räven och Tornesch till Leipzig. Tanken är att i första hand Tornesch ska gå världscupfinalen.

Rolf-Göran Bengtsson, som fick avstå helgens hoppning på grund av en ljumskskada, ligger fyra.